- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více - 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více - 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více
Výzva pro snižování daně z přidané hodnoty
Britská asociace pro nealkoholické nápoje BSDA (British Sort Drinks Association) vyzvala ke snížení daně z přidané hodnoty pro ovocné šťávy. Domnívá se totiž, že standardní sazba DPH ve výši 17,5 % je pro spotřebitele odrazující a je v rozporu s Britskou politikou zdravé výživy, která propaguje spotřebu ovoce a zeleniny. Prodej ovocných šťáv je citlivý na cenu a v některých kategoriích objem spotřeby nedávno poklesl v souvislosti s růstem maloobchodních cen v důsledku zvýšení cen surovin. Světová cena pomerančové šťávy z koncentrátů je nyní na nejvyšší hladině za posledních 15 let a činí 2 600 USD za tunu, což je dvojnásobek ceny v r. 2004. To se samozřejmě projevilo i v maloobchodních cenách a na poklesu tržeb a významně i v ekonomice.
Podle zprávy FSA z února 2007 sice 71 % spotřebitelů ví, že by měli konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně, ale ve skutečnosti se to podaří pouze 30 % osob. Podle Národní zprávy pro stravu a výživu denní spotřeba ovoce a zeleniny u mužů je jen 2,8 porcí a u žen 3,1 porce. BSDA zastává názor, že snížení DPH na ovocné šťávy je učiní dostupnějšími, což povede ke zvýšení jejich spotřeby a zvýšení počtu osob, které dodržují výživová doporučení pro denní spotřebu ovoce a zeleniny. BSDA ve své snaze snížit cenu ovocných šťáva spolupracuje s maloobchodem.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.