- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více - 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více - 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více
Houby se těší na teplé zítřky
Houby se těší na teplé zítřky
Z vulgarizovaného globální oteplení se stal dokonalý hromosvod, na který lze svést absolutně cokoliv od podivného tvaru mraků až po bláznivé manželky. Není divu, že takové hlášky už přestávají fungovat. Je proto mile občerstvující, když se objeví zpráva o někom, kdo má ze změny klimatu směrem nahoru prospěch. Mykologové vedení Alanem Gangem z University of London studiem tvorby plodnic celkem 315 druhů makroskopických hub zjistili, že se za posledních 56 let ve Velké Británii více než zdvojnásobila průměrná délka plodné sezóny hub ze 33 dnů na 74 dnů. Zároveň mnohé britské houby začaly plodit dvakrát do roka.
Radovat se jistě mohou britští houbaři, optimismem ale kupodivu hýří i autoři studie, kteří vidí četné pozitivní ekologické efekty. Houby jsou podle nich významným zdrojem potravy řady organismů a zároveň se široce podílejí na rozkladu odumřelé organické hmoty. Aby to nebylo až tak idylické, jistou kaňkou na kráse je možné intenzivnější šíření houbových patogenů. Nezbývá než doufat, že se co nejrychleji globálně oteplí i ve střední Evropě.
Science 316: 71, NewScientist.com
Zdroj: Osel.cz,