Renata Šarjaková, 20. červen 2022
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022

Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v Karlově Studánce.

 

 

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:

 

:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

PEČENÁ ŽEBÍRKA SE ZELENÝM PEPŘEM

GURMÁN SEDLNICE

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

VYSOČINA

MASOMA KLEMENSOVÁ

 

Sýry včetně tvarohu

POLOTVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR KRAVSKÝ

PETR STAŇO

 

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ JOGURT SLANÝ KARAMEL

MICHAELA HLUBKOVÁ

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŠKVARKOVÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY PIKANT

JOSEF BENČ

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MECHOVÝ DORT

1. JINAČÍ

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

CIDER MEDOVÝ

MEDOO SILESIA

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ČESNEKOVÉ PESTO

KAREL VEVERKA

 

Ostatní

SORBET ŠVESTKOVÝ SE SLIVOVICÍ

TOMÁŠ ROMANOVSKÝ

 

 

„Je jen málo důležitějších produktů, než zdravá a čerstvá zelenina prémiové chuti. Máme radost z každého zákazníka, který upřednostní při svém nákupu lokální zeleninu. Za každým takovým produktem je příběh spojený s poctivou prací, podporou místní zaměstnanosti a ochranou životního prostředí. Značka Regionální potravina je oceněním prémiové chuti a kvality našich rajčat. Z hlediska marketingu nám dopomáhá k pěkným výstupům v médiích a pro zákazníka je známou a důvěryhodnou značkou. Pomáhá měnit nákupní preference a napomáhá v orientaci zákazníkům,“ ozřejmila Monika Zábojníková, marketingová manažerka Farmy Bezdínek. Jejich cherry rajčata Hranáček získala označení Regionální potravina v roce 2020.

V Hodnotitelské komisi zasedli opět zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci akce Pojez Fest v Karlově Studánce v polovině srpna.

„Mám obrovskou radost, že je o Regionální potravinu mezi výrobci v kraji tak velký zájem – již druhým rokem se počet přihlášených produktů pohybuje kolem sto padesáti. To v předešlých letech nebylo pravidlem. Skvělé rovněž je, že také tady se hodnotitelské komisi podařilo vybrat vítězné výrobky ve všech kategoriích. A co víc! Všech devět produktů je dílem výrobců, kteří v soutěži uspěli vůbec poprvé. Je vidět, že severní Morava a Slezsko mají na poli gastronomie co nabídnout. Výhercům bych chtěl ze srdce pogratulovat a samozřejmě děkuji všem ostatním výrobcům za účast – vybrat ty nejlepší výrobky nebylo vůbec jednoduché,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Miroslav Bína

tiskový mluvčí

e-mail: press@szif.cz

mobil: +420 733 696 550

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.


Hodnocení => průměr 057
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář