- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 27. září 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
č ... více - 25. červen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
číslo če ... více - 28. květen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
... více
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v Karlově Studánce.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
PEČENÁ ŽEBÍRKA SE ZELENÝM PEPŘEM GURMÁN SEDLNICE |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
VYSOČINA MASOMA KLEMENSOVÁ |
|
Sýry včetně tvarohu |
POLOTVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR KRAVSKÝ PETR STAŇO |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KOZÍ JOGURT SLANÝ KARAMEL MICHAELA HLUBKOVÁ |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŠKVARKOVÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY PIKANT JOSEF BENČ |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MECHOVÝ DORT 1. JINAČÍ |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
CIDER MEDOVÝ MEDOO SILESIA |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
ČESNEKOVÉ PESTO KAREL VEVERKA |
|
Ostatní |
SORBET ŠVESTKOVÝ SE SLIVOVICÍ TOMÁŠ ROMANOVSKÝ |
„Je jen málo důležitějších produktů, než zdravá a čerstvá zelenina prémiové chuti. Máme radost z každého zákazníka, který upřednostní při svém nákupu lokální zeleninu. Za každým takovým produktem je příběh spojený s poctivou prací, podporou místní zaměstnanosti a ochranou životního prostředí. Značka Regionální potravina je oceněním prémiové chuti a kvality našich rajčat. Z hlediska marketingu nám dopomáhá k pěkným výstupům v médiích a pro zákazníka je známou a důvěryhodnou značkou. Pomáhá měnit nákupní preference a napomáhá v orientaci zákazníkům,“ ozřejmila Monika Zábojníková, marketingová manažerka Farmy Bezdínek. Jejich cherry rajčata Hranáček získala označení Regionální potravina v roce 2020.
V Hodnotitelské komisi zasedli opět zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci akce Pojez Fest v Karlově Studánce v polovině srpna.
„Mám obrovskou radost, že je o Regionální potravinu mezi výrobci v kraji tak velký zájem – již druhým rokem se počet přihlášených produktů pohybuje kolem sto padesáti. To v předešlých letech nebylo pravidlem. Skvělé rovněž je, že také tady se hodnotitelské komisi podařilo vybrat vítězné výrobky ve všech kategoriích. A co víc! Všech devět produktů je dílem výrobců, kteří v soutěži uspěli vůbec poprvé. Je vidět, že severní Morava a Slezsko mají na poli gastronomie co nabídnout. Výhercům bych chtěl ze srdce pogratulovat a samozřejmě děkuji všem ostatním výrobcům za účast – vybrat ty nejlepší výrobky nebylo vůbec jednoduché,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.