Odkazy
   - Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
Aktuality
   - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
	
   Renata Šarjaková, 14. březen 2007
   
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely 
   
	
   
   Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Informace o výsledcích výzkumu z prvních sklizní kukuřice Bt v ČR.
   Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Kvasničková 
 
 
První sklizeň Bt-kukuřice v ČR, výzkum v oblasti GM brambor a GM jablek v ČR. O některých dalších GM plodinách.
Jsou k dispozici dva články z časopisu BIOPROSPECT 16, 2006, č. 3–4, který vydává Biotechnologická společnost. Jde o příspěvky pod názvem:
* J. Zlámalíková: Geneticky modifikované plodiny
* J. Najmanová: Geneticky modifikovaná jablka
V prvním z příspěvků se uvádí, že se v roce 2006 v ČR poprvé pěstovala pro komerční účely Bt-kukuřice (především na jižní Moravě a ve středních Čechách) a popisují se polní pokusy s GM bramborami v ČR. Jsou uvedeny další plodiny, u kterých mohou genové manipulace výrazně zvýšit nutriční hodnotu nebo zlepšit zpracovatelské vlastnosti (rajčata, rýže, káva). 
Ve druhém příspěvku se popisuje výzkum v oblasti využití genových manipulací k produkci jablek (odolných vůči patogenům, se sníženým obsahem alergenů).
Zdroj:A.Kvasničková 


  Vytiskni tuto stránku