František Mariánek, 21. září 2010
Regionální potravina MSK

Soutěž o novou značku „Regionální potravina Moravskoslezského kraje“ byla zahájena

Ostrava 15. září 2010 

V letošním roce poprvé bude v našem kraji udělena vybraným potravinám nová značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Značku mohou na čtyři roky získat výrobci regionálních potravin a o jejím udělení rozhodne hodnotící komise.

 

„Výrobci potravin mohou až do 5. října přihlašovat své produkty k soutěži v kategoriích mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína), ovoce a zelenina a ostatní výrobky. Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz,“ informoval Ing. Jan Filgas, vedoucí oddělení ochrany přírody a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Značka Regionální potravina nahradila soutěž o Nejlepší potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje z minulých let.

 

„Do soutěže se mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků a jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje, je vyroben z tradičních surovin v daném regionu, přičemž podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70%“ tak zní pravidla soutěže, zdůraznil František Mariánek, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko. Označení místních výrobků značkou „Regionální potravina“ má sloužit spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci typických regionálních produktů, prezentaci jejich kvality v porovnání s konkurenčními potravinami. Podpora kvalitních potravin, navíc místního původu, je v dnešní době nadprodukce a také saturace zahraničním zbožím velice důležitá. Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem, průmyslu.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání certifikátu Regionální potravina Moravskoslezského kraje hejtmanem Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslavem Palasem se uskuteční 19. listopadu 2010 a proběhne v rámci GASTRO FESTIVALU OSTRAVA, který se bude konat na ostravském výstavišti ve dnech 18. – 20. listopadu 2010. Oceněné výrobky budou po vyhodnocení soutěže propagovány formou ochutnávek v rámci Moravskoslezského kraje a při příležitosti konání významných společenských akcí.

Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz.

Poznámka:

-       Přihlášky do soutěže včetně příloh zasílají přihlašovatelé 5. 10. 2010 v zalepené obálce s označením „REGIONÁLNÍ POTRAVINA“ na adresy: Regionální agrární komory ČR, Horní náměstí 2, 746 01 Opava nebo Moravskoslezský kraj, Krajský úřad, 28. října 117, 702 18 Ostrava.

Přijímání přihlášek bude probíhat rovněž elektronickou formou. Formulář v elektronické podobě bude možno vyplnit na stránkách soutěže http://www.regionalnipotravina.cz

-       Přihlášené výrobky s delší trvanlivostí bude nutno dodat k hodnocení do restaurace Na Hájkové na ulici Hájková 1 v Ostravě ve dnech 11. - 12. října 2010 v době od 7,00 – 10,00 a následně od 14,00 – 18,00 hod. Výrobky s kratší dobou trvanlivosti 13. října 2010 od 7,00 – 10,00 hod.

-       Zasedání hodnotitelské komise a hodnocení výrobků proběhne dne 13. října 2010 od 15,00 hod.

 

Kontakt pro tisk: Karin Veselá, MT: +420 604 228 523

 



Hodnocení => průměr 305
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář