- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více
Regionální potravina MSK
Soutěž o novou značku „Regionální potravina Moravskoslezského kraje“ byla zahájena
Ostrava 15. září 2010
V letošním roce poprvé bude v našem kraji udělena vybraným potravinám nová značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Značku mohou na čtyři roky získat výrobci regionálních potravin a o jejím udělení rozhodne hodnotící komise.
„Výrobci potravin mohou až do 5. října přihlašovat své produkty k soutěži v kategoriích mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína), ovoce a zelenina a ostatní výrobky. Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz,“ informoval Ing. Jan Filgas, vedoucí oddělení ochrany přírody a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Značka Regionální potravina nahradila soutěž o Nejlepší potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje z minulých let.
„Do soutěže se mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků a jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje, je vyroben z tradičních surovin v daném regionu, přičemž podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70%“ tak zní pravidla soutěže, zdůraznil František Mariánek, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko. Označení místních výrobků značkou „Regionální potravina“ má sloužit spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci typických regionálních produktů, prezentaci jejich kvality v porovnání s konkurenčními potravinami. Podpora kvalitních potravin, navíc místního původu, je v dnešní době nadprodukce a také saturace zahraničním zbožím velice důležitá. Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem, průmyslu.
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání certifikátu Regionální potravina Moravskoslezského kraje hejtmanem Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslavem Palasem se uskuteční 19. listopadu
Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz.
Poznámka:
- Přihlášky do soutěže včetně příloh zasílají přihlašovatelé 5. 10. 2010 v zalepené obálce s označením „REGIONÁLNÍ POTRAVINA“ na adresy: Regionální agrární komory ČR, Horní náměstí 2, 746 01 Opava nebo Moravskoslezský kraj, Krajský úřad, 28. října 117, 702 18 Ostrava.
Přijímání přihlášek bude probíhat rovněž elektronickou formou. Formulář v elektronické podobě bude možno vyplnit na stránkách soutěže http://www.regionalnipotravina.cz
- Přihlášené výrobky s delší trvanlivostí bude nutno dodat k hodnocení do restaurace Na Hájkové na ulici Hájková 1 v Ostravě ve dnech 11. - 12. října 2010 v době od 7,00 –
- Zasedání hodnotitelské komise a hodnocení výrobků proběhne dne 13. října 2010 od 15,00 hod.
Kontakt pro tisk: Karin Veselá, MT: +420 604 228 523