Odkazy
   - Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
Aktuality
   - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
	
   agronavigator.cz , 31. březen 2010
   
Klostridia ohrožují chov skotu
   
Článek : 99783 ; Vydáno : 30.3. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Göttingen (aho) – V současné době stoupá význam klostridiálních onemocnění, vyvolaných zejména zárodkem Clostridium botulinum ovlivňujících zdraví lidí a zvířat, zejména v živočišné výrobě. Podle prof. Dr. Moniky Krüger z Ústavu bakteriologie a mykologie Univerzity v Lipsku jsou rizikovými faktory pro klostridiální onemocnění v chovu skotu zejména změny sklizňových technologií, delegování akvizice krmiv na podniky služeb, nízká výška strniště, sklizňové tempo (zavlečení spór z půdy, zejména v rizikových oblastech a zapravování zvířecích kadáverů do půdy). Riziko onemocnění a intoxikace organismu prostřednictvím klostridií stoupá v závislosti na špatných povětrnostních podmínkách, kontaminaci krmiv mykotoxiny, používání hnojiv obsahujících klostridia jako jsou kejda a fermentační zbytky (fermentát) ze zařízení na výrobu bioplynu. 
   
	
   
   Klostridia ohrožují chov skotu
Na trvalé travní porosty by neměly být rozmetány fermentační zbytky ze zařízení na výrobu bioplynu z důvodu snížení rizika klostridií.
Göttingen (aho) – V současné době stoupá význam klostridiálních onemocnění, vyvolaných zejména zárodkem Clostridium botulinum ovlivňujících zdraví lidí a zvířat, zejména v živočišné výrobě. Podle prof. Dr. Moniky Krüger z Ústavu bakteriologie a mykologie Univerzity v Lipsku jsou rizikovými faktory pro klostridiální onemocnění v chovu skotu zejména změny sklizňových technologií, delegování akvizice krmiv na podniky služeb, nízká výška strniště, sklizňové tempo (zavlečení spór z půdy, zejména v rizikových oblastech a zapravování zvířecích kadáverů do půdy). Riziko onemocnění a intoxikace organismu prostřednictvím klostridií stoupá v závislosti na špatných povětrnostních podmínkách, kontaminaci krmiv mykotoxiny, používání hnojiv obsahujících klostridia jako jsou kejda a fermentační zbytky (fermentát) ze zařízení na výrobu bioplynu. Je nutné považovat za suspektní tyto trvalé travní porosty: opakovaně zaplavované plochy, plochy podmáčené cizí kejdou nebo fermentačními zbytky ze zařízení na výrobu bioplynu, bažinaté louky a pastviny, plochy s kontaminovanými drenážními výkopy, oblasti s vysokým zazvěřením a velkou kumulací krtin. 
Zdroj: KRÜGER, MONIKA: Aktuelle Erkrankungen im Milchviehbetrieb: Diagnostik und Bedeutung von Clostridienerkrankungen bei Rindern
Biogasreste nicht auf Grünland: Clostridien bedrohen Rinderhaltung
[2010-03-29], www.animal-health-online.de


  Vytiskni tuto stránku