Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
František Mariánek, 1. leden 2011
Siláž bez negativních účinků na klima
Siláž bez negativních účinků na klima
Němečtí odborníci zkoumali redukce emisí amoniaku z travní siláže přidáním silážních prostředků.
Chov skotu je z hlediska negativního vlivu na klima často pranýřován. Problémem jsou emise amoniaku, které nepřímo poškozují klima, neboť přibližně 2 % amoniaku se přeměňují na oxid dusný. Tento plyn pak přispívá k oteplování Země a odbourávání ozónové vrstvy.
Lze tento problém zmírnit např. redukcí emisí amoniaku z travní siláže díky přidání silážních prostředků? Touto otázkou se zabývali odborníci ze Zemědělské komory Severního Porýní Vestfálska v pokusech prováděných v centru Haus Riswick. S postupem vegetace klesá obsah proteinů v porostech, takže lze očekávat redukci amoniaku, který vzniká z rostlinného proteinu. Podobného účinku dosahují silážní prostředky jako homofermentativní bakterie mléčného kvašení nebo chemické konzervační prostředky.
Pokusy probíhaly na trvalých travních porostech ve třech termínech sklizně (časná, střední, pozdní). K siláži (32,1 až 34,4 % sušiny) byl vždy přidán vhodný silážní prostředek. Ukázalo se, že přídavek přípravku na bázi bakterií mléčného kvašení emise amoniaku u všech termínů sklizně zřetelně redukoval, zatímco účinek chemických přípravků byl nevýrazný.
Top Agrar, 2010, č. 11, s. 57
Objednávka kopie článku
Článek : 106122 ; Vydáno : 24.11. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Zdroj:www.agronavigator.cz


Zdroj:www.agronavigator.cz