Odkazy
   - Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
Aktuality
   - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
	
   František Mariánek, 8. březen 2010
   
Geneticky modifikovaný ječmen s rezistencí vůči padlí
   
 
 Článek : 98932 ; Vydáno : 4.3. 2010 ; Autor : Mgr. Dana Koubová 
   
	
   
Geneticky modifikovaný ječmen s rezistencí vůči padlí
Nizozemští vědci deaktivovali v ječmeni gen náchylnosti pro padlí.
Vědci z University Wageningen vyvinuli novou metodu získávání rezistentních geneticky modifikovaných užitkových rostlin. Do těchto rostlin se na rozdíl např. od transgenní kukuřice nevnáší geny z cizích druhů. Vědci se domnívají, že takto pozměněné obiloviny by mohly být pro spotřebitele přijatelnější. Výzkumy jsou zaměřeny na deaktivaci tzv. „genů náchylnosti“ nebo „S-genů“ přesnými manipulacemi. „Tyto dědičné znaky zodpovídají za to, že v infikované rostlině choroba skutečně propukne“, tvrdí Dr. Yuling Bai z wageningské univerzity. 
Prvního úspěchu dosáhli vědci u padlí na ječmeni. U odrůdy rezistentní vůči padlí se jim podařilo určit gen náchylnosti a jeho pozici v genomu. Příslušný gen nyní chtějí deaktivovat i v jiných odrůdách. Příští cílovou chorobou je plíseň bramborová. 
Vědci také identifikovali další „S-geny“, s jejichž pomocí chtějí zabránit propuknutí např. virových chorob. Nejprve však musí podrobit nově vyvinuté odrůdy testům na možné vedlejší účinky, které mohou mít deaktivované „S-geny“ při pěstování. 
Další informace: Prof. Evert Jacobsen, Plant Science Group, Wageningen. E-mail: evert.jacobsen@wur.nl 
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 2, s. 12 
Objednávka kopie článku
Zdroj: www.agronavigator.cz
Zdroj: www.agronavigator.cz
   Hodnocení
   => průměr 1279


  Vytiskni tuto stránku