Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více - 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více
František Mariánek, 19. srpen 2009
Pomůže konzumace trávy našemu zdraví?
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 6, s. 416
Pomůže konzumace trávy našemu zdraví?
Pokus s konzumací šťávy a dalších produktů ze zelené pšenice nepotvrdil vliv na snížení cholesterolu, ale došlo k významnému zvýšení příjmu luteinu.
Článek : 93769 ; Vydáno : 16.8. 2009 ; Autor : Ing. Irena Suková
Zdroj: www.agronavigator.cz


Zdroj: www.agronavigator.cz
Šťáva ze zelené pšenice bývá doporučována jako přírodní léčivý prostředek. Vědecké podklady k tomu zatím nejsou.
Výzkumníci z Max Rubner Institutu (Karlsruhe) v rámci jednoho z projektů sledovali vliv konzumace produktů ze zelené pšenice (šťávy nebo doplňků stravy, z trávy před vyvinutím klasu) na hladinu cholesterolu, jakožto rizikového faktoru kardiovaskulárních onemocnění.
Studie, jíž se zúčastnilo 55 mužů s nadváhou, trvala 4 týdny. Během tohoto pokusu sice nebyl prokázán vliv na snížení cholesterolu, ale výrazně se zvýšil příjem luteinu.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 6, s. 416