Renata Šarjaková, 8. duben 2025
Novinky z FAO - Udržitelná správa vody je klíčem k potravinovému zabezpečení v Evropě a střední Asii - zpráva OSN

Obyvatelé Evropy a Střední Asie potřebují k zajištění dostatečného množství potravin především vodu. Udržitelná správa vodních zdrojů je klíčovým faktorem pro zvýšení efektivity, inkluzivity a odolnosti zemědělství v regionu.

 

 

Toto zjištění přináší nejnovější zpráva Organizace spojených národů (OSN) „Regionální přehled o potravinové bezpečnosti a výživě 2024“. 


Zatímco Evropa a Střední Asie má obecně nižší míru podvýživy než jiné části světa, některé státy regionu nadále čelí výrazné potravinové nejistotě. Podle zprávy bylo v roce 2023 přibližně 107,2 milionu obyvatel regionu vystaveno mírné nebo závažné potravinové nejistotě. Na tuto situaci mají vliv nejen klimatické změny, ale také socioekonomické faktory a probíhající konflikty, včetně války na Ukrajině.


Nová zpráva OSN zdůrazňuje, že vodní hospodářství nelze redukovat pouze na dostupnost vody, ale je třeba zohlednit také její kvalitu, efektivní využití a správu. Mezi hlavní výzvy regionu patří zastaralá vodní infrastruktura, rostoucí znečištění, klimatická změna a nedostatečná spolupráce v oblasti přeshraničního řízení vodních zdrojů.


Dle Tamary Nanitašvili, hlavní autorky zprávy a seniorní politické poradkyně FAO, mají státy s vyššími příjmy obecně lepší míru „vodního zabezpečení“. Přesto nedostatek přístupu k bezpečné pitné vodě a hygienickým zařízením v některých částech Střední Asie a Kavkazu přispívá k horším výživovým ukazatelům. 


Autoři zprávy doporučují několik klíčových opatření pro udržitelnou správu vodních zdrojů a zajištění potravinového zabezpečení v regionu:

•    Investice do modernizace vodní infrastruktury – zlepšení zavlažovacích systémů a čištění odpadních vod.
•    Zvýšení efektivity využití vody v zemědělství – podpora technologií, které minimalizují plýtvání vodou.
•    Posílení přeshraniční spolupráce – koordinace správy vodních zdrojů mezi sousedními státy.
•    Snížení vodní stopy potravin – podpora udržitelných stravovacích návyků a omezení produkce živočišných produktů náročných na vodní zdroje. 

Udržitelná správa vodních zdrojů je nezbytným předpokladem pro zajištění potravinového zabezpečení v Evropě a Střední Asii. Investice do efektivního řízení vody a inovativních řešení mohou pomoci regionu čelit budoucím výzvám a zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele.

Více informací

Mgr. Kateřina Hradilová, Ph.D. 
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
katerina.hradilova@mze.gov.cz 

 

Hodnocení => průměr 293
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář