- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Zvyšuje vápnění strupivitost brambor?
Vápněním správně upravená hodnota pH půdy má pozitivní vliv na zásobení rostlin stopovými prvky a strukturu půdy. Brambory sice nereagují na příliš nízkou hodnotu pH tak citlivě jako např. ječmen nebo kukuřice, cílem je však zabránit tvorbě hrud a podpořit vnitřní kvalitu hlíz.
Potřeba vápnění brambor závisí na stanovišti. Bohužel stále ještě přetrvává názor, že vápnění brambor podporuje výskyt strupovitosti. Rozsáhlé, víceleté pokusy prováděné v Německu tento názor vyvracejí. Ve všech pokusných letech a u žádné formy vápníku aplikované přímo k rostlinám nebyl zjištěn zvýšený výskyt strupovitosti hlíz. Naopak byl zaznamenán další pozitivní efekt vápnění: mírné zvýšení stability barvy dužniny hlíz.
Avšak také zde platí, že aplikace vápenatých hnojiv by měla být právě tak přesná jako aplikace dusíkatých hnojiv. Je potřeba vyvarovat se nadměrných dávek a zajistit rovnoměrnou aplikaci v porostu. Chyby se v porostech projeví nestejnoměrným růstem rostlin.
Top Agrar, 2006, č. 3, s. 66 Zdroj info ÚZPI