- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Produktivita pěstování pšenice se musí zvýšit


Aby se zvýšila produkce pšenice, budou muset veřejné a privátní instituce po celém světě více investovat do výzkumu a vývoje. To je závěr mezinárodního kongresu konaného v Monheimu za účasti 150 vědců, šlechtitelů, obchodníků a zemědělců.
Dr. Rüdiger Scheitza, člen představenstva společnosti Bayer CropScience, poukázal na to, že v současné době produktivita pšenice, která je vedle rýže nejdůležitější základní potravinou na světě, ročně stoupne o necelé jedno procento, zatímco globální potřeba roste dvakrát silněji. Situace se bude zhoršovat v důsledku klimatických změn a poklesu zásob minerálů pro výrobu hnojiv. Aktuální výzva proto spočívá ve zvýšení výnosů prostřednictvím lepšího osiva, nových metod v ochraně rostlin a optimalizovaných pěstitelských technologií. „K tomu chceme významnou měrou přispět i my“, uvedl R. Scheitza.
Prof. Stephen Baenziger z University Nebraska zdůraznil, že výzva pro šlechtitele rostlin nebyla ještě nikdy tak velká jako dnes. K nejdůležitějším úkolům patří vývoj hybridní pšenice a adekvátní používání zelených biotechnologií.
Jeho slova podpořil kromě jiných účastníků kongresu i Prof. Martin Parry z britského výzkumného centra Rothamsted Research, jednoho z nejrenomovanějších center zemědělského výzkumu na světě, podle něhož vzniká naléhavá potřeba trvalých řešení vedoucích k zvýšení výnosů pšenice na stávajících plochách a co nejefektivnějšímu využívání zdrojů jako hnojiva a voda.
Podle údajů společnosti Bayer slouží ve světě k pěstování pšenice přibližně 25 % zemědělsky využívaných ploch. Tím je pšenice obilninou s největšími pěstitelskými plochami a zároveň jednou z nejvýznamnějších základních potravin na světě. S vyprodukovaným množstvím více než 650 mil. t ročně je pšenice po kukuřici druhou nejčastěji pěstovanou obilninou. Důležitými oblastmi produkce je Austrálie, černomořský region, Čína, EU, Indie a Severní Amerika. (AgE)