Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Renata Šarjaková, 7. únor 2008
Konzumace mléka redukuje podíl tělesného tuku
Konzumace mléka redukuje podíl tělesného tuku
Sportovní zátěž a konzumace mléka mají pozitivní vliv na podíl svalové hmoty v organismu.
Kanadští vědci z univerzity v Hamiltonu prokázali ve svém nejnovějším výzkumu, že tělesná schránka pravidelných konzumentů mléka vykazovala větší podíl svalů a méně tuku. Do výzkumu bylo zapojeno 60 netrénovaných mužů, kteří 5x týdně podstoupili silový trénink s činkami, uvedl časopis „Test“. Po skončení tréninku muži konzumovali v hodinovém rozmezí dvě sklenice odtučněného mléka, sójového mléka nebo speciálního izotonického nápoje pro sportovce s obsahem sacharidů. Po uplynutí 3 měsíců byl podíl svalů u probandů konzumujících mléko o 40 % větší než tomu bylo u skupiny konzumentů sójového nápoje a dokonce o 60 % větší v porovnání se skupinou sportovců konzumujících sportovní nápoje. Příčinou byla pravděpodobně vysoká biologická hodnota mléčné bílkoviny a pozitivní působení více nenasycených mastných kyselin na odbourávání tuků.
Zdroj: Ing. Dana Nehasilová