- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více - 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více
Místa prodeje vánočních kaprů je třeba nahlásit SVS
Státní veterinární správa (SVS) připomíná prodejcům vánočních kaprů jejich povinnost nahlásit SVS minimálně týden před zahájením prodeje, kdy a kde budou letos ryby prodávat.
Na základě obdržených hlášení plánuje SVS následně kontroly prodejců, kterých každoročně provede několik stovek. Seznam nahlášených míst prodeje je k dispozici na webu SVS, což mohou využít lidé plánující nákup ryby na štědrovečerní stůl.
K nahlašování prodejních míst slouží již několik let výhradně on-line formulář na internetových stránkách SVS. Prodejci živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Před zahájením prodeje jsou stánkaři povinni seznámit se se dvěma dokumenty: požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji. Případné nesplnění nahlašovací povinnosti není pouhou formalitou. Nenahlášený prodejce by se tím mohl vyhnout možné kontrole a tím by mimo jiné představoval riziko pro zdraví nakupujících.
Při kontrolách stánků kapry se SVS zaměřuje na tři hlavní oblasti. Za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Mimo to se veterinární inspektoří soustřeďují také na welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. Zatřetí je kontrolováno také to, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolováni jsou přednostně prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny problémy a také noví prodejci.
„Veterinární dozor dlouhodobě jednoznačně doporučuje nechat si rybu usmrtit na místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede proškolený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Před loňskými Vánocemi zkontrolovali veterinární inspektoři v celé České republice více než 670 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 1,6 procenta z nich. Meziročně tak došlo opět ke zlepšení a snížení počtu závad. Mezi nejčastější porušení zákona patřily prohřešky proti hygieně, druhou nejčastější závadou byla porušení zásad welfare a také nenahlášení prodejního místa SVS. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili bezmála 3000 prodejních míst.
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS