- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
V polském hovězím dovezeném do ČR dnes čeští veterinární inspektoři odhalili nebezpečnou salmonelu. SVS zavádí mimořádná veterinární opatření
Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.
Zásilka původem z Polska, dodavatel: Z. P. M. Bierniacki, 63-200 Jarocin, PL 30063801 WE, šarže E95853, měla datum výroby 8. 2. 2019 a datum spotřeby 12. 3. 2019. Zboží bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics a.s., Jesenická 619, Dolní Jirčany dne 13. 2. 2019.
Maso v šestikilových baleních putovalo od příjemce k dalším odběratelům. SVS v současné době u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo hovězí distribuováno dál. Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není obvykle nebezpečné, ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci potraviny infikovanou potravinou.
SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.
Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství