Renata Šarjaková, 3. květen 2016
Vyšla nová publikace o pastevním výkrmu skotu
prirucka pastevni vykrm skotu titulni strana
 

Nová příručka „Pastevní výkrm skotu. Produkce kvalitního hovězího masa na základě objemného krmiva“ nabízí zajímavou alternativu pro horské a podhorské ekologické podniky hospodařící převážně na trvalých travních porostech. Publikaci vydal Bioinstitit o.p.s. ve spolupráci se švýcarským výzkumným ústavem FiBL. 

Intenzivní formy výkrmu vyžadují velké množství jadrného krmiva. Ekologické podniky hospodařící převážně na trvalých travních porostech však náklady na nákup jádra v biokvalitě mohou jen stěží promítnout do prodejní ceny. Pokud produkují maso v pastevním výkrmu, mohou v porovnání s jinými produkčními systémy dosáhnout významných úspor práce a peněz.

Příručka detailně popisuje pastevní systém výkrmu, obsahuje praktické rady a postupy při výběru kříženců, managementu vedení stáda, pastvy, posouzení jateční zralosti a další praktické zkušenosti švýcarských chovatelů. Koncept postavený na odchovu kříženců z matek s mléčnou produkcí či kombinovanou užitkovostí a masných býků a na výkrmu jalovic a volků přináší pro horské a podhorské farmy řadu výhod. Zajímavostí je také odbyt finální produkce do obchodních řetězců pod jednotnou značkou Bio Weide Beef, která ve Švýcarsku představuje úspěšný marketingový program prodeje prémiového masa. V České republice obdobný koncept zatím chybí.

Na rozdíl od tradičního intenzivního výkrmu býčků v České republice jsou ve švýcarském modelu vykrmovány pouze jalovice a volci. Maso z těchto zvířat splňuje vyšší gastronomické standardy, které ocení zejména spotřebitelé se zájmem o prémiové potraviny a odběratelé z kvalitních gastronomických provozů.

Dnešní spotřebitelé si maso vybírají podle toho, zda cena odpovídá kvalitě. Aby bylo možné prodávat maso z ekologické produkce za vyšší cenu, musí poskytovat zvýšenou ekologickou, etickou, ale také senzorickou a dietetickou hodnotu – což jsou požadavky, které maso z pastevního výkrmu splňuje. Pastevní výkrm tak může být alternativou k běžnému výkrmu býků, telat i k produkci mléka v odlehlých oblastech. Prezentovaný systém nepřináší novou konkurenci, nýbrž hodnotným způsobem doplňuje stávající nabídku biomasa a navíc odlehčuje trhu s telecím masem a mladým dobytkem.

Příručka je k dispozici v el. verzi ke stažení na http://www.bioinstitut.cz/cz/publikace/pastevni-vykrm-skotu nebo lze objednat výtisk e-mailem: info@bioinstitut.cz. Publikace je zdarma, účtováno je jen poštovné a balné.

Pastevní výkrm skotu. Produkce kvalitního hovězího masa na základě objemného krmiva. Vydal Bioinstitut o.p.s. (2015) podle německého originálu Bioweidemast vydaného v roce 2010 Výzkumným ústavem pro ekologické zemědělství FiBL ve Švýcarsku (www.fibl.org)

Zpracovala:
Kateřina Čapounová, Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství
mob: 602 522 335, mail: media@ctpez.cz


Hodnocení => průměr 335
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář