- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Léčba ketózy dojnic
Suchý propylenglykol rozptýlený ve směsné krmné dávce (TMR) zvyšuje koncentraci inzulinu již jednu hodinu po jejím přijetí až o 92 %. Tyto výsledky zjistili američtí vědci v nejnovějším výzkumu. Vědci zkoumali 39 dojnic v průběhu prvních třech týdnů laktace. Dojnice buď dostávaly dávku 250 g suchého propylenglykolu na kus a den stejnoměrně rozptýleného ve směsné krmné dávce, nebo byl propylenglykol nasypán na TMR nebo zvířata žádný propylenglykol nedostávala. Každý týden byla u zvířat stanovována koncentrace beta-hydroxybutyrátu, aby byla zjištěna jejich dispozice pro vznik subklinické ketózy. Krávy s koncentrací od 1000 až do 1400 mikromol na litr byly pokládány za náchylné ke vzniku subklinické ketózy. Dojnice, které dostávaly propylenglykol v TMR vykazovaly v průměru koncentraci beta-hydroxybutyrátu ve výši 976 mikromolů na litr. Zvířata, která dostávala TMR posypanou propylenglykolem, dosahovala v průměru hodnot 1135 mikromolů na litr a skupina zvířat, která žádný propylenglykol nedostávala, vykazovala v průměru hodnotu 1628 mikromolů na litr. To znamená, že krávy, které dostávaly suchý propylenglykol, měly po porodu vyváženou energetickou bilanci a byly schopny v kratším časovém rozmezí přijmout více krmiva v porovnání se zvířaty, která žádný propylenglykol nedostávala. Krávy, které propylenglykol přijímaly smíchaný se směsnou krmnou dávkou byly nejméně náchylné na vznik ketózy.
Primus, 2006, č. 6, s. 13 Zdroj info ÚZPI