Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Renata Šarjaková, 25. září 2013
Přeštické prase vítězem
Přeštické prase vítězem
V minulém čísle jsme informovali o dění na Zemi živitelce v Českých Budějovicích, kde mimo jiné iniciovala Agrární komora ČR spolu s Výzkumným ústavem živočišné výroby v Uhříněvsi srovnávací spotřebitelský test na maso z přeštického prasete a dalších kříženců.
Jak se ukázalo, návštěvníci agrosalonu, odborná veřejnost i novináři, celkem 114 respondentů, dali přednost jednoznačně „přeštíkovi“. To potěšilo zejména řezníky, kteří tvrdí, že pro jejich účely je přeštické prase svými chuťovými vlastnostmi a skladbou masa nejlepší. Grafy ukazují, jak test skutečně vyšel.
Při hodnocení vařeného kolena dalo 59 % respondentů přednost přeštickému plemenu proti 41 % respondentům, kteří lépe hodnotili výrobek z masného hybrida.
zdroj: Eugenie Línková
Hodnocení
=> průměr 544