- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více - 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více
Sušené výpalky ve výživě kuřat
Sušené výpalky jsou vedlejším produktem při zpracování kukuřice na etanol fermentací za účasti kvasnic Saccharomyces cerervisiae. Sušené výpalky jsou, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a vysoké proměnlivosti v obsahu a biologické dostupnosti některých živin (hlavně lyzinu), zkrmovány hlavně přežvýkavcům. Jsou dobrým zdrojem fosforu, jehož biologická dostupnost je vyšší než 25-35 %, typické pro většinu rostlinných složek. Pro drůbež není přibližně 25 % fosforu z výpalků biologicky dostupných. Jedním z krmných aditiv, která podporují využitelnost fosforu, je enzym fytáza. Fytáza mikrobiálního původu zlepšuje v krmivu obsahujícím kukuřičný, pšeničný nebo sójový šrot využití fosforu. Zatím nebyl stanoven vliv fytázy na zvýšení biologické dostupnosti fosforu ze sušených výpalků. Dalším krmným aditivem, které zlepšuje využití fosforu u kuřat krmených kukuřičným šrotem je kyselina citronová. Velikost jejího vlivu na zvýšení biologické dostupnosti fosforu v sušených výpalcích také nebyla dosud stanovena.
Poultry Science, 85, 2006, č. 3, s. 470-475 Zdroj info ÚZPI