Odkazy
   - Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
Aktuality
   - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
	
   agronavigator.cz , 23. listopad 2011
   
DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu
   
Článek : 115445 ; Vydáno : 23.11. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
   
	
   
DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu
Podíl DDGS v krmných dietách v předvýkrmu a výkrmu prasat může činit až 45 % aniž by došlo k významnějšímu ovlivnění růstové užitkovosti nebo podílu libové svaloviny v jatečném trupu.
Lihovarské výpalky jsou sušeným zbytkem po fermentaci škrobnaté frakce kukuřice vybranými kvasinkami a enzymy (DDGS) za účelem výroby etanolu a kysličníku uhličitého. Sušené lihovarské výpalky jsou pro prasata dobrým zdrojem energie, ale jejich využití má určitá omezení.
Nekonzistentní údaje o maximálním množství DDGS, metod formulace krmných diet a výsledky malého množství experimentů zatížených malým počtem opakování vedly americké experty ze Severního koordinačního výboru pro výživu prasat k provedení společné studie na 560 hybridních prasatech, která probíhala na devíti univerzitních výzkumných stanicích s cílem vyhodnotit různé hladiny DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu. 
Zvířata byla rozdělena do 4 skupin: (1) kukuřičný/sojový šrot, (2) totéž plus přídavek 15 % DDGS, (3) přídavek 30 % DDGS a (4) přídavek 45 % DDGS. Do pokusů byli zařazeni běhouni s počáteční hmotností 27 až 34 kg a vykrmováni byli do finální hmotnosti ve výši 116 až 125 kg. Krmné diety byly formulovány pro tři fáze se změnou při dosažení hmotnosti 60 a 91 kg tělesné hmotnosti. U jatečných těl nebyl zjištěn rozdíl v jatečné hmotnosti, výšce hřbetního špeku, v procentickém podílu šunky a boku. Nebyly rozdíly v ploše m.l.d. ani v procentu libové svaloviny v jatečném těle. Při hodnocení tuku z boku nebyly zjištěny rozdíly v barvě ani v bodu tání tuku. Bok prasat krmených vyšším podílem sušených lihovarských výpalků měl vyšší jodové číslo (jeho hodnota se vypočítává z množství mastných kyselin v extrahovaném tuku) než bok kontrolních prasat. 
Tabulka sumarizuje průměrné hodnoty jodového čísla z různých stanic. Lineární nárůst jodového čísla společně se zvyšujícím se podílem DDGS v krmných dietách byl konzistentní mezi jednotlivými stanicemi. S každým nárůstem podílu DDGS v krmných dietách o jedno procento došlo ke zvýšení jodového čísla o 0,432 jednotek.
Tab.: Průměrné hodnoty jodového čísla z participujících univerzitních výzkumných stanic 
| 
 Kontrolní a pokusné skupiny  | ||||
| 
 Stanice  | 
 1  | 
 2  | 
 3  | 
 4  | 
| 
 Wisconsin  | 
 59,3  | 
 72,5  | 
 74,6  | 
 83,8  | 
| 
 Minnesota  | 
 62,5  | 
 67,4  | 
 77,0  | 
 82,3  | 
| 
 Kentucky  | 
 64,8  | 
 70,9  | 
 76,6  | 
 84,4  | 
| 
 North Carolina  | 
 65,1  | 
 67,7  | 
 79,1  | 
 82,1  | 
| 
 Oklahoma  | 
 65,6  | 
 71,6  | 
 78,5  | 
 88,3  | 
| 
 Purdue  | 
 65,7  | 
 71,4  | 
 80,1  | 
 87,8  | 
| 
 Missouri  | 
 65,8  | 
 72,6  | 
 78,1  | 
 81,7  | 
| 
 Ohio  | 
 65,9  | 
 72,9  | 
 72,2  | 
 83,9  | 
| 
 Nebraska   | 
 66,9  | 
 71,4  | 
 77,1  | 
 83,2  | 
Vědci také diskutovali o výhodách a nevýhodách různých strategií, které mohou být použity pro snížení jodového čísla, včetně:
- 
V posledních 3 až 4 týdnech před porážkou eliminovat nebo výrazně omezit podíl DDGS v krmných dietách finišujících prasat.
 - 
Přídavek hovězího loje ke zvýšení podílu dietetických nasycených mastných kyselin nevedl k poklesu jodového čísla tuku jatečně upravených těl.
 - 
Přídavek 1 % konjugované kyseliny linolové (CLA) do diet s vyšším podílem DDGS 10 dní před porážkou redukoval jodové číslo tuku v trupech poražených prasat.
 
Corn distillers dried grains with solubles in diets for growing-finishing pigs: A cooperative study
J. Anim. Sci., 89, 2011, č. 9, s. 2801-2811
   Hodnocení
   => průměr 698


  Vytiskni tuto stránku