- Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
Hodnota sušiny a kvalitativní vlastnosti vojtěšky v závislosti na období sklizně a obsahu vody v půdě
Dosažení nejlepšího poměru kvality a kvantity v krmivářství je jedním z nejdůležitějších agronomických cílů. S cílem zjištění vlivu doby sklizně (brzká a pozdní sklizeň), obsahu vody v půdě (se závlahou nebo bez ní) a odrůdy (Equipe, Europe a Midi) na životnost, výnos a kvalitu vojtěšky byly realizovány čtyřleté pokusy v oblasti Středomoří. Na základě výsledků vedlo kosení v dřívějším období k redukci výnosu (12 %) s rychlým zkrácením životnosti porostu, ale na druhé straně k dosažení lepších kvalitativních vlastností, pokud jde o obsah proteinů (20,2 %) a vlákniny (23,1 %), v porovnání s pozdějším termínem kosení (18 % obsah proteinů, 25,9 % obsah vlákniny). Podmínky sucha vedly jen k omezené redukci prvků výnosu a kvality, což dává předpoklad, že vojtěška je potenciálně vhodný zdroj pícnin i pro kopcovité oblasti Středomoří. Sledované odrůdy prokázaly dobrou kondici, umožňující realizovat tři, v některých případech i čtyři kosení za rok. Získané výsledky ukázaly, že kombinací dřívějšího a pozdějšího termínu sklizně se získá lepší distribuce produkce pícnin v období června až září, jakož i možnost vhodného obnovení porostu během měsíců říjen až listopad. 
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5 
Autor : Ing. Šárka Vondrášková  
 
 Článek : 111640 ;


  Vytiskni tuto stránku