Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
agronavigator.cz , 28. duben 2011
Výskyt kančího zápachu
V průměru vykazují typický kančí zápach čtyři procenta poražených mladých kanců. To je jeden ze závěrů vyplývajících ze studie nizozemského vědce Coena van Wagenberga z wageningenské univerzity mapující výskyt kančího zápachu u prasat na porážkové lince. Výzkum byl podle odborného zemědělského listu dagblad prováděn ve dvou porážkových kapacitách společnosti Vion pomocí páječky, kterou se vždy spálil jeden kus masa odebraného z jatečného trupu zkoumaných prasat. Následně byl detekován výskyt kančího zápachu erudovanými osobami s vyvinutým čichem.
Výskyt kančího zápachu
V rámci jednoho holandského výzkumu byl detekován výskyt kančího zápachu u prasat na porážkové lince - v průměru se vyskytoval u 4 % mladých kanců.

Rozdíly ve výskytu kančího zápachu byly velké, od 0,05 až po téměř 8 %. Podle vyjádření vědce Van Wagenberga ale téměř žádnou významnou roli nehrála ve výskytu zápachu porážková hmotnost ani věk poráženého prasete. Často jsou důležité jiné faktory. K tomu ale nechtěl vědec poskytnout žádné další informace, protože šetření ještě nebylo ukončeno. Bylo ale potvrzeno, že plemenná příslušnost a hybridizace prasat hrají v tomto ohledu velkou roli. Výsledky zjištěné na jatkách společnosti Vion byly obecně v souladu s výsledky zjištěnými na jatkách Westfort v Gorinchemu, kde byla použita stejná průkazná metoda.
Ebermast: 4 % stinken
[2011-04-26], www.topagrar.com
Článek : 110199 ; Vydáno : 27.4. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová


Hodnocení
=> průměr 268