Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Kys. máselná a jatečná výtěžnost brojlerů
Kys. máselná a jatečná výtěžnost brojlerů
Kyselina máselná působí u brojlerů infikovaných kokcidiemi příznivě na udržení užitkovosti a kvality jatečného těla.
V souvislosti s hledáním alternativ antibiotických stimulátorů růstu se zjistilo, že některé mastné kyseliny s kratším až středním řetězcem působí stejně účinně jako antibiotika a zlepšují trávicí účinnost organismu.
Výzkumníci z Kanady hodnotili vliv dvou hladin kyseliny máselné v krmivech brojlerů ve srovnání s virginiamycinem nebo bacitracinem a nemedikovanou kontrolní krmnou dávkou na užitkovost brojlerů a jejich jatečnou výtěžnost.
V prvním pokuse byly použity krmné dávky s 0,2 % nebo 0,4 % kyseliny máselné, nebo s 11 ppm virginiamycinu. Brojleři byli váženi ve 20 a 42 dnech a pak poraženi pro stanovení jatečné výtěžnosti a výnosu prsní svaloviny.
V druhém pokuse byli brojleři krmeni dávkou s obsahem 0,1 nebo 0,2 % kyseliny máselné, nebo 50 ppm bacitracinu. V pokuse 3 byli krmeni dávkou s obsahem 0,2 % kyseliny máselné nebo kontrolní dávkou a ve věku 21 dní byli vystaveni vlivu kokcidií.
V prvních dvou pokusech nebyl zjištěn průkazný vliv úpravy krmiva na přírůstek hmotnosti, mortalitu, spotřebu krmiva nebo jeho účinnost během 42denního testovacího období. V druhém pokuse vykazovali brojleři při aplikaci 0,2 % kyseliny máselné vyšší produkci prsní svaloviny než brojleři s podílem 0,1 % kyseliny máselné nebo brojleři kontrolní skupiny.
WATT Poultry USA, 6, 2005, č. 11, s. 24 Zdroj info ÚZPI
Výzkumníci z Kanady hodnotili vliv dvou hladin kyseliny máselné v krmivech brojlerů ve srovnání s virginiamycinem nebo bacitracinem a nemedikovanou kontrolní krmnou dávkou na užitkovost brojlerů a jejich jatečnou výtěžnost.
V prvním pokuse byly použity krmné dávky s 0,2 % nebo 0,4 % kyseliny máselné, nebo s 11 ppm virginiamycinu. Brojleři byli váženi ve 20 a 42 dnech a pak poraženi pro stanovení jatečné výtěžnosti a výnosu prsní svaloviny.
V druhém pokuse byli brojleři krmeni dávkou s obsahem 0,1 nebo 0,2 % kyseliny máselné, nebo 50 ppm bacitracinu. V pokuse 3 byli krmeni dávkou s obsahem 0,2 % kyseliny máselné nebo kontrolní dávkou a ve věku 21 dní byli vystaveni vlivu kokcidií.
V prvních dvou pokusech nebyl zjištěn průkazný vliv úpravy krmiva na přírůstek hmotnosti, mortalitu, spotřebu krmiva nebo jeho účinnost během 42denního testovacího období. V druhém pokuse vykazovali brojleři při aplikaci 0,2 % kyseliny máselné vyšší produkci prsní svaloviny než brojleři s podílem 0,1 % kyseliny máselné nebo brojleři kontrolní skupiny.
WATT Poultry USA, 6, 2005, č. 11, s. 24 Zdroj info ÚZPI