Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více - 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Cílená aditiva pro skot
Cílená aditiva pro skot
Mnozí chovatelé ovlivňují bachorový mikrobiální ekosystém za účelem zlepšení užitkovosti.
Na konferenci o výživě v roce 2005 pořádané Výzkumným ústavem zemědělským na kornelské univerzitě (USA), bylo uvedeno, že jednou z možností jak ovlivnit bachorové mikroorganismy a snížit ztráty fermentací (metan, amoniak) je aplikace krmných aditiv. Na konferenci se diskutoval přídavek organických kyselin, které ovlivňují bachorovu fermentaci podobně jako ionofory (snižují produkci metanu a laktátu a zvyšují produkci propionátu). I když způsob fungování organických kyselin je jiný než u ionoforů v tom, že organické kyseliny spíše stimulují než inhibují určité bachorové populace.
Na základě pokusů s kyselinou jablečnou, mravenčí a asparagovou bylo uvedeno, že studie in vitro více podporují aplikaci organických kyselin než studie in vivo, protože výsledky in vivo mohou být ovlivněny množstvím dodávaných kyselin a dietetickými faktory (typem a mnžstvím krmiva).
K dalším možnostem manipulace bachorového prostředí patří specifické živiny jako jsou aminokyseliny a peptidy, které podporují růst specifických mikrobiálních populací tím, že udržují stabilní bachorové prostředí.
Feedstuffs, 77, 2005, č. 51, s. 10 Zdroj info ÚZPI
Na základě pokusů s kyselinou jablečnou, mravenčí a asparagovou bylo uvedeno, že studie in vitro více podporují aplikaci organických kyselin než studie in vivo, protože výsledky in vivo mohou být ovlivněny množstvím dodávaných kyselin a dietetickými faktory (typem a mnžstvím krmiva).
K dalším možnostem manipulace bachorového prostředí patří specifické živiny jako jsou aminokyseliny a peptidy, které podporují růst specifických mikrobiálních populací tím, že udržují stabilní bachorové prostředí.
Feedstuffs, 77, 2005, č. 51, s. 10 Zdroj info ÚZPI