- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více - 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Komentář AK ČR k jednání Rady pro zemědělství a rybolov 23. a 24. 6. 2025 o označování potravin
Komentář prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala k jednání Rady pro zemědělství a rybolov 23. a 24. června 2025 v Lucemburku, mezi tématy je mimo jiné označování potravin živočišného původu a jejich imitací.
Komentář prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala k jednání Rady pro zemědělství a rybolov 23. a 24. června 2025 v Lucemburku, mezi tématy je mimo jiné označování potravin živočišného původu a jejich imitací.
“Vítáme, že se ministři zemědělství budou v těchto dnech zabývat i tématem označování potravin živočišného původu a jejich imitací. Podpora od ostatních členských států ukazuje, že je třeba, aby se v tomto ohledu postupovalo společně, aby se spotřebitelé, ale také výrobci mohli spolehnout na to, že se na celém jednotném trhu označování řídí jednotnými pravidly tak, jak je tomu nyní například v případě mléka a mléčných výrobků. Situace na trhu je totiž nyní velmi nepřehledná. Dochází k tomu, že pod tradičními názvy masných výrobků, jako je například burger, řízek nebo párek, se skrývají i jejich napodobeniny čistě rostlinného původu, přestože složení takových potravin je naprosto odlišné, a mají tedy i různé vlastnosti z pohledu lidské výživy. Na našem trhu mají jednoznačně své místo jak potraviny živočišného původu, tak rostlinného, protože pro zdraví člověka jsou důležité obě složky. Jsme ale přesvědčeni, že originální rostlinné potraviny by si zasloužily mít své originální názvy. Pokud se spotřebitelé rozhodnou dát při nákupu přednost rostlinným potravinám, na což mají plné právo, cestu si k těmto produktům najdou a není potřeba, aby jejich pojmenování napodobovalo jiný výrobek, který stejně složením neodpovídá,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.