Renata Šarjaková, 5. listopad 2025
Rok 2025 v mexickém zemědělství

V roce 2025 prošel mexický agropotravinářský sektor složitou fází, kterou charakterizují regionální rozdíly, produkční krize a snahy o strategické přesměrování.

 

V roce 2025 prošel mexický agropotravinářský sektor složitou fází, kterou charakterizují regionální rozdíly, produkční krize a snahy o strategické přesměrování.

Zatímco některé státy se snaží diverzifikovat své ekonomiky investicemi do zemědělství, jiné čelí bezprecedentní krizi, která ohrožuje potravinové zabezpečení země. Zemědělský sektor patřil v tomto roce k nejvíce zasaženým – trpěl snížením vládní podpory a kombinovanými dopady sucha a záplav, které poškodily více než 12 000 hektarů plodin. Tato situace vyvolala nejistotu ve venkovských oblastech, zatímco automobilový průmysl, další pilíř státní ekonomiky, rovněž čelil problémům kvůli obchodní nestabilitě způsobené celními politikami.

Podmínky na venkově se v posledních týdnech zhoršily. Zemědělci v několika státech zahájili blokády a stávky, při nichž kritizovali nedostatek účinných veřejných politik a označili současnou situaci za jednu z nejhorších agropotravinářských krizí za posledních více než 40 let. Náklady na produkci vzrostly za posledních pět let o více než 46 %, zatímco mezinárodní ceny obilovin od roku 2022 klesly o více než 40 %. Příkladem je bílá kukuřice ve státě Sinaloa. Ziskové marže klesly z více než 50 % na pouhých 12 %. Tato kumulace problémů je dále zhoršována dlouhodobou stagnací produktivity. Mezi roky 1994 a 2025 vzrostla produkce obilovin pouze o 18 %, zatímco spotřeba se zvýšila o 147 %. Dnes Mexiko produkuje jen 49 % kukuřice, kterou spotřebuje, 20 % své pšenice a rýže a pouze 5 % olejnin. Potravinová soběstačnost klesla za poslední tři desetiletí ze 72 % na 42 %.

Na tomto pozadí se některé státy snaží přeformulovat své ekonomické strategie. Guanajuato, tradičně závislé na automobilovém průmyslu (tvoří 80 % jeho exportu), zahájilo proces průmyslové diverzifikace se zaměřením na agropotravinářství. Stát již nyní vyváží produkty jako brokolici, bobuloviny, mraženou zeleninu a víno do více než 70 zemí a usiluje o posílení „endogenních ekosystémů“, které podporují rozvoj venkovských komunit prostřednictvím technologií, jako je precizní zemědělství a pokročilé zavlažovací systémy. Tato vize kontrastuje s modely těžkého průmyslu, které jsou zranitelnější vůči geopolitickému napětí a závislosti na zahraničních vstupech. Síla agropotravinářského sektoru spočívá v jeho odolnosti a schopnosti generovat lokalizované bohatství při současném zapojení do globálních hodnotových řetězců.

Zdrojzdrojzdroj

 


Zpracoval:
César Omar Reyes Valdez
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Mexiku
tel: +5 249 219 291 41, e-mail: omar.agriculture.mx@gmail.com


Hodnocení => průměr 300
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář