Renata Šarjaková, 16. září 2025
Výhledy čínské živočišné výroby v roce 2026

Nedávná zpráva amerického ministerstva zemědělství pojednávající o chovu hospodářských zvířat v Číně předpovídá pro rok 2026 stagnaci nebo i pokles v některých segmentech.

 

Nedávná zpráva amerického ministerstva zemědělství pojednávající o chovu hospodářských zvířat v Číně předpovídá pro rok 2026 stagnaci nebo i pokles v některých segmentech.

Produkce hovězího masa by měla v Číně klesnout na 7,45 mil. tun oproti 7,49 mil. tun očekávaným v letošním roce. Farmáři totiž nadále snižují stavy kvůli nízkým cenám a nepříznivým ekonomickým vyhlídkám. Značné snížení stavů přinesl už rok 2024, jejich obnova se však nedaří navzdory vládní podpoře ve formě dotací na krmivo, daňových úlev a zvýhodněných úvěrů. Problémem je také nízká reprodukční efektivita a nedostatečné investice do genetiky. Dovoz dobytka se bude pohybovat na podobné úrovni jako v letošním roce, převážně se bude jednat o mléčný skot. Dovoz hovězího masa by měl v příštím roce lehce stoupnout z 3,4 mil. tun v roce 2025 na 3,5 mil. tun. Situaci však ještě může ovlivnit výsledek čínského ochranného šetření právě na dovoz hovězího, které by mělo trvat do 26. listopadu 2025.

Zpráva odhaduje produkci vepřového na úrovni 57,15 milionů tun jak pro letošek, tak i pro příští rok. Počet chovných prasnic se v polovině roku 2025 pohyboval kolem 41 mil. kusů, což je mírný pokles oproti roku 2024, ale stále dostatečné množství pro udržení produkce. Klesá však ziskovost chovů, průměrné ceny jatečních prasat se i navzdory vládní podpoře pohybují pod náklady. Dovozy vepřového v příštím roce meziročně klesnou o 100 tis. tun na 1,9 mil. tun.

Spotřeba masa bude nadále stabilní, u vepřového bude činit zhruba 56-57 mil. tun ročně, u hovězího přibližně 10,1 mil. tun. Vyšší ceny hovězího omezují jeho dostupnost zejména pro nízko a středněpříjmové skupiny, které se častěji obracejí k levnějším zdrojům bílkovin, jako jsou vepřové maso nebo drůbež.

Podle zprávy bude pro Čínu nezbytné zaměřit se na zvyšování produktivity, modernizaci, investice do genetiky a změny ve spotřebitelských preferencích.
 

Zpracoval:
Ondřej Plaček
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu
Mobil: +420 702 176 276, E-mail: ondrej.placek@mze.gov.cz


Hodnocení => průměr 350
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář