Renata Šarjaková, 24. červen 2025
Brazílie chce s růstem světové populace být lídrem v potravinovém zabezpečení a udržitelném zemědělství

Brazílie se dostává do pozice, kdy se stává světovým lídrem v oblasti potravinovém zabezpečení, a to především kvůli předpokládanému růstu populace do roku 2050.

 

Brazílie se dostává do pozice, kdy se stává světovým lídrem v oblasti potravinovém zabezpečení, a to především kvůli předpokládanému růstu populace do roku 2050.

Odhaduje se, že v nadcházejících dvou desetiletích přibude 2,4 miliardy lidí, jak vyplývá z údajů prezentovaných minulý týden na GAFFFF 2025 – akci věnované zemědělské kultuře, která se konala v São Paulu.

Během panelové diskuse o potravinovém zabezpečení a udržitelnosti uvedla prezidentka Brazilského výzkumného ústavu zemědělství Embrapa, Silvia Massruhá, že země by měla spojit diplomatické, vědecké a obchodní úsilí, aby převzala globální vůdčí roli. „Existuje celosvětová poptávka po tom, aby Brazílie přenesla technologie, které zde máme, do jiných částí světa ve prospěch potravinovém zabezpečení“ řekla. Zdůraznila také důležitost brazilského modelu produkce. „Brazílie s ohledem na svou vlastní potravinové zabezpečení natolik dobře rozvinula svou roli, že si dokázala zajistit prominentní postavení jako globální dodavatel potravin – zejména díky integraci produkce plodin, hospodářských zvířat a lesnictví.“

Udržitelné zemědělství je vnímáno jako strategické aktivum. Silvia popsala vývoj brazilského zemědělství jako evoluci založenou na vědě – od úpravy půdy v 70. letech 20. století až po současnost, která se vyznačuje udržitelností, multifunkčností a adaptací na změnu klimatu. Budoucnost zemědělství podle ní vyžaduje model založený na pěti pilířích, které již Embrapa přijala - metriky udržitelnosti, nutriční transformace, energetická transformace, socioproduktivní začleňování a zavádění nových technologií, jako jsou biotechnologie a digitální zemědělství.

„Čelíme výzvě zvýšit naši produkci a zároveň zachovat ochranu životního prostředí, a to jak v zemědělství, tak v chovu hospodářských zvířat,“ uvedla prezidentka státní společnosti, která za zlomový bod považuje také konferenci OSN o změně klimatu (COP30), která se bude konat v listopadu v brazilském městě Belém. „Musíme to využít jako začátek nové éry udržitelného zemědělství v naší zemi.“

Mezi technologiemi, které se v Brazílii již používají, Silvia Massruhá vyzdvihla genetickou editaci pomocí CRISPR, již společnost Embrapa používá k deaktivaci antinutričních faktorů u sóji a také k vývoji odrůd odolných vůči suchu a teplu. V oblasti metrik uzavřela státní společnost partnerství s Nadací Getulia Vargase (FGV) za účelem měření dopadů na udržitelnost ve výrobních řetězcích. Data z prezentace ukazují pokrok v plánu pro nízkouhlíkové zemědělství s důrazem na obnovu degradovaných pastvin, biologickou fixaci dusíku a integrovaný systém plodin, hospodářských zvířat a lesnictví, který váže až 30 kg uhlíku na strom ročně – více než monokultura.

Přechod na tzv. „Zemědělství 6.0“ předpokládá integrovaná a přírodě založená řešení, jako jsou regenerativní postupy, bioekonomika, bioplyn a genetické inženýrství. Embrapa očekává, že Brazílie nejenže uživí svou vlastní populaci výživnými a zdravými potravinami, ale také se postaví v tomto hnutí globálně. „V zemědělství se nacházíme v přechodném období. Je to součást složitého systému,“ řekla Silvia. „A právě proto, že pořádáme COP30 a protože jsme zemědělská země, musíme vést tento nový udržitelný model.“

Zdroj

Zpracoval:
Martin Lošťák
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Brazílii
tel: +5 511 989 411 211, e-mail: martin.lostak@evolversolutions.com


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 308
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář