Renata Šarjaková, 17. červen 2025
US FDA schválil technologii UV ošetření mléka

Dne 3. června 2025 oznámila americká firma Tamarack Biotics, že její technologie UV ošetření práškových mléčných složek získala schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako metoda rovnocenná tepelné pasterizaci.

 

Dne 3. června 2025 oznámila americká firma Tamarack Biotics, že její technologie UV ošetření práškových mléčných složek získala schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako metoda rovnocenná tepelné pasterizaci.

Oznámení se týká aplikace na sušené mléčné složky, zejména kolostrum, laktoferrin a mléčný proteinový koncentrát. Technologii firma označuje jako "TruDutra", přičemž FDA potvrdila, že splňuje požadavek redukce běžných patogenů jako Salmonella, Listeria monocytogenes nebo E. coli.

Podle údajů zveřejněných společností Tamarack Biotics zachovává technologie až 71 % původního obsahu bioaktivních proteinů. V případě tradiční tepelné pasterizace se běžně uvádí míra zachování pod 10 %. Společnost zároveň deklaruje, že proces probíhá za nižších energetických nároků, jelikož odpadá nutnost zahřívání na více než 70 °C a následné rychlé ochlazování. Tamarack Biotics avizuje, že plánuje rozšířit použití technologie i na tekuté mléko, jogurty a další mléčné produkty, přičemž uvedení na trh očekává přibližně v roce 2027. Proces komerčního zavádění technologie v USA tak probíhá ve fázích, a to jak z hlediska technologické připravenosti, tak regulatorního posouzení.

Schválení FDA se v současnosti vztahuje výhradně na UV ošetřené sušené mléčné ingredience. Ostatní formy aplikace budou podléhat dalším regulačním krokům a schvalovacím procesům.

V EU byla technologie UV‑ošetření poprvé schválena pro pasterizovaná mléka (jako novel food) v roce 2016. EFSA potvrdila bezpečnost a stabilitu výsledného produktu. V jiných zemích (např. Kanada, Nový Zéland, Austrálie) UV‑ošetření mléčných produktů není zakázáno, ale podléhá schvalovacím postupům s požadavkem prokázané účinnosti a bezpečnosti potravin. UV ošetření je součástí širšího trendu rozšiřování využití netepelných technologií ošetření potravin, které reagují na potřebu zachování obsahu živin a redukci spotřeby energie a vody.

Zdroj: EFSA, igrownews.com, Nutrition Insight

Zpracovala:
Tereza Černá
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.
mob.: +1 202 507-3859, mob. ČR: +420 727 938 522
tereza.cerna@mzv.gov.cz


Hodnocení => průměr 297
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář