- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více - 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
US FDA schválil technologii UV ošetření mléka
Dne 3. června 2025 oznámila americká firma Tamarack Biotics, že její technologie UV ošetření práškových mléčných složek získala schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako metoda rovnocenná tepelné pasterizaci.
Dne 3. června 2025 oznámila americká firma Tamarack Biotics, že její technologie UV ošetření práškových mléčných složek získala schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako metoda rovnocenná tepelné pasterizaci.
Oznámení se týká aplikace na sušené mléčné složky, zejména kolostrum, laktoferrin a mléčný proteinový koncentrát. Technologii firma označuje jako "TruDutra", přičemž FDA potvrdila, že splňuje požadavek redukce běžných patogenů jako Salmonella, Listeria monocytogenes nebo E. coli.
Podle údajů zveřejněných společností Tamarack Biotics zachovává technologie až 71 % původního obsahu bioaktivních proteinů. V případě tradiční tepelné pasterizace se běžně uvádí míra zachování pod 10 %. Společnost zároveň deklaruje, že proces probíhá za nižších energetických nároků, jelikož odpadá nutnost zahřívání na více než 70 °C a následné rychlé ochlazování. Tamarack Biotics avizuje, že plánuje rozšířit použití technologie i na tekuté mléko, jogurty a další mléčné produkty, přičemž uvedení na trh očekává přibližně v roce 2027. Proces komerčního zavádění technologie v USA tak probíhá ve fázích, a to jak z hlediska technologické připravenosti, tak regulatorního posouzení.
Schválení FDA se v současnosti vztahuje výhradně na UV ošetřené sušené mléčné ingredience. Ostatní formy aplikace budou podléhat dalším regulačním krokům a schvalovacím procesům.
V EU byla technologie UV‑ošetření poprvé schválena pro pasterizovaná mléka (jako novel food) v roce 2016. EFSA potvrdila bezpečnost a stabilitu výsledného produktu. V jiných zemích (např. Kanada, Nový Zéland, Austrálie) UV‑ošetření mléčných produktů není zakázáno, ale podléhá schvalovacím postupům s požadavkem prokázané účinnosti a bezpečnosti potravin. UV ošetření je součástí širšího trendu rozšiřování využití netepelných technologií ošetření potravin, které reagují na potřebu zachování obsahu živin a redukci spotřeby energie a vody.
Zdroj: EFSA, igrownews.com, Nutrition Insight
Zpracovala:
Tereza Černá
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.
mob.: +1 202 507-3859, mob. ČR: +420 727 938 522
tereza.cerna@mzv.gov.cz