Renata Šarjaková, 13. květen 2025
Potravinová suverenita Mexika jako reakce na globální krize

Současná zranitelnost globálních potravinových systémů vůči zdravotním krizím, geopolitickým konfliktům a změně klimatu vedla mnoho zemí k přehodnocení jejich potravinových strategií. Mexiko není výjimkou.

 

Od roku 2018 podniká země kroky zaměřené na posílení své potravinové suverenity a soběstačnosti, integruje iniciativy, jako jsou programy blahobytu a v poslední době nový program „Sklizeň suverenity“.

Mexický plán se snaží posílit národní produkci potravin zejména prostřednictvím podpory malých a středních producentů, zemědělců a domorodých komunit. V tomto rámci byla podporována úvěrová podpora, agroekologická technická pomoc, podpora místních hodnotových řetězců a posilování vědeckých, zemědělských a zdravotnických institucí. Tento přístup přímo reaguje na regionální výzvy identifikované organizacemi, jako je Světová banka a Meziamerická rozvojová banka (IDB), které zdůrazňují potřebu potravinových systémů zaměřených na odolnost a udržitelnost v Latinské Americe.

Mezi očekávané přínosy programu patří posílení venkovské ekonomiky, snížení závislosti na dovozu strategických potravin a zlepšení přístupu k výživnějším potravinám pro zranitelné skupiny obyvatelstva. Dále se zaměřuje na diverzifikaci zemědělské produkce, podporu udržitelných postupů a ochranu přírodních zdrojů v souladu s mezinárodními doporučeními.

Navzdory těmto cílům čelí model slabinám a rizikům, která by neměla být přehlížena. Patří mezi ně potřeba zlepšit zemědělskou produktivitu v jihovýchodním regionu země, který trpí značnou ekonomickou nedostatečností a chybí tam logistická a infrastrukturní vybavení pro přepravu a skladování potravin. Existuje riziko, že nedojde k udržení konkurenceschopné úrovně dodávek na globalizovaných trzích. Úspěch strategie bude navíc úzce spojen s efektivní koordinací veřejných politik, soukromých investic a posílením místních technických kapacit.

Kontext Latinské Ameriky a Mexika ukazuje, že výzvy v oblasti potravinovém zabezpečení jsou složité a pramení z různých faktorů, jako jsou vysoké ceny potravin, nerovný přístup a dopady změny klimatu, které všechny vyžadují dlouhodobá řešení. V tomto ohledu představuje snaha Mexika o přeorientování své potravinové politiky významný krok. Její dopad je však nutné průběžně vyhodnocovat v čase. Bude zásadní pečlivě sledovat výsledky této strategie a hodnotit jak pokrok v národní produkci potravin, tak její dopady na přístup k potravinám, jejich kvalitu a stabilitu.

Zdrojzdrojzdroj

Zpracoval:
César Omar Reyes Valdez
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Mexiku
tel: +5 249 219 291 41, e-mail: omar.agriculture.mx@gmail.com


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 303
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář