- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Skokové zdražení zeleniny v Japonsku
V úterý 7. ledna 2025 zveřejnilo japonské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybolovu výsledky svého průzkumu o stavu cen potravin, jež každoročně na konci prosince provádí.
Poslední průzkum probíhal ve dnech 23. - 25. prosince 2025 a porovnával celostátní průměrné ceny základních potravin za uplynulý rok ve 430 supermarketech a maloobchodních prodejnách ve srovnání s rokem předchozím. Pokud se jedná o zeleninu, zaměřil se na osm druhů základní zeleniny, která reprezentuje základ japonské kuchyně. Jednou z nich bylo např. japonské zelí – neodmyslitelná součást mnoha japonských jídel, včetně oblíbeného tonkatsu, smaženého vepřového masa. Právě zelí dle výsledků průzkumu zdražilo za sledované období více než třikrát, když se v průběhu roku 2024 prodávalo za 453 jenů (cca 70 CZK/ kilogram). Zelený salát zaznamenal nárůst cen 2,38 krát (na 993 jenů, tj. 153 CZK/kilogram) a čínské zelí 1,95 krát (na 269 jenů, tj. 42 CZK/kilogram).
Ministerstvo k tomu uvedlo, že za skokový nárůst cen zeleniny může zejména počasí a klimatické vlivy, zejména pak rekordně horké léto, jemuž Japonsko minulý rok čelilo, jakož i nedostatek dešťových srážek na podzim a zejména pak v prosinci. Vlivem těchto faktorů nejenže se úroda snížila, výpěstky byly ale rovněž menší a měly horší kvalitu. U sledovaných druhů dosáhl, dle zprávy ministerstva, pokles úrody až 40 %.
V japonských médiích bylo možné koncem roku zaznamenat zprávy o reálných dopadech tohoto vývoje. Byly kupříkladu uveřejněny reportáže o populárních restauracích, které musely ustoupit od oblíbené služby zákazníkům, a sice neomezené konzumace japonského zelí coby přílohy k hlavním jídlům. V Japonsku se jedná o tradiční zvyk, na který jsou spotřebitelé po dlouhá léta zvyklí a taková změna je pro ně proto značně citlivá.
Zpracovala: Veronika Vanišová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz