- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Nový čínský standard pro „Dobrou praxi pro výrobu mléčných produktů“
25. září 2023 bylo čínskými úřady vydáno 85 nových národních standardů bezpečnosti potravin. Mezi nimi byl i národní standard bezpečnosti potravin nazvaný „Dobrá praxe pro výrobu mléčných produktů“, označený kódem GB 12693-2023.
Jedná se o novelu standardu přijatého v roce 2010. Upravuje požadavky na prostory, personál a zařízení využívané při nákupu, zpracování, balení, skladování, přepravě surovin v procesu výroby mléčných výrobků. Čínské národní standardy jsou aplikovány nejen na produkty vyrobené v Číně, ale i na produkty do Číny dovážené.
Nový standard vejde v platnost 6. října 2024, což má výrobním podnikům dát dostatek času na zajištění souladu s jeho zněním. Text standardu je pouze v čínském znění. Velvyslanectví ČR v Pekingu však pracuje na jeho neoficiálním překladu, který by mohl být následně pro referenci zveřejněn na stránkách Státní veterinární správy ČR.
Základní rozdíly mezi zněním z roku 2010 a 2023 spočívají v rozdílných či zrušených definicích jednotlivých prostor na základě jejich způsobu využití. Dřívější definice také neodpovídá současným trendům využívání mléka z nových zdrojů. Použití kravského a kozího mléka bylo tedy rozšířeno o mléko velbloudí, buvolí a oslí.
Pokud jde o přepravu a skladování syrového mléka, nová verze přidává nové požadavky na kontrolu skladovací teploty syrového mléka po vstupu do zpracovatelského závodu s poukazem na to, že skladovací teplota by neměla překročit 7 °C, pokud neexistují žádné zvláštní požadavky. Současně se upřesňují požadavky na čištění skladovacích a přepravních kontejnerů. Nových definic a požadavků se dočkaly i postupy pro sterilizaci a mikrobiální kontrolu.
V současné době nejsou v normách a předpisech jednotné postupy o teplotách chlazení a mrazu. V zájmu zajištění kvality a bezpečnosti výrobků se speciálními požadavky na teplotu skladování a přepravy vyžaduje nová verze po firmách u relevantních produktů jasně uvádět tyto teploty.
Zpracoval:
Ondřej Plaček
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu; E-mail: ondrej.placek@mze.cz