Řepkový olej s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Řepkový olej s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.

Olej z kukuřičných klíčků s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Olej z kukuřičných klíčků s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.

Dánské maso porušuje standardy v Polsku
apic-ak.cz, 1. březen 2006
Dánské maso porušuje standardy v Polsku

Dánská společnost na produkci vepřového Poldanor, která má produkční jednotky umístěné v Polsku a vyváží zpět slaninu a špek do Dánska byla obviněna reportérem z Danmarks Radio, že jejich produkty obsahují zbytky růstových hormonů a antibiotik, které jsou v Dánsku zakázané.


Špatné kontroly v Itálii
apic-ak.cz, 1. březen 2006
Špatné kontroly v Itálii

Podle zprávy, kterou vydala Konfederace italských farmářů, ztrácí italské zemědělství více než 5 mld € ročně, kvůli podvodům, ilegálním dovozům zemědělských produktů a výjimečným situacím.


EFSA – rozpočet ohrozí bezpečnost potravy
apic-ak.cz, 28. únor 2006
EFSA – rozpočet ohrozí bezpečnost potravy

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) tvrdí, že pokud bude přijat rozpočet pro 2007-13 v navrhované výši, může být bezpečnost potravy v Evropě, ohrožena. Řídící orgány EFSA zdůraznily, že snížení výdajů uvažovaných do zajištění bezpečnosti, by podstatně snížily možnosti jak zajistit vysoce kvalitní řízení a vědecké poznatky, ale také prostředky komunikace u těchto otázek.


Informall: databáze potravinových alergenů
Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Informall: databáze potravinových alergenů
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj.

Balení masných výrobků v ochranné atmosféře
Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Balení masných výrobků v ochranné atmosféře
Vzhledem k požadavku obchodní sféry na balení potravin v ochranné atmosféře by tento způsob měli více využívat i výrobci z východních evropských zemích. Vyžaduje to vhodný výběr obalového materiálu, plynu a balicího zařízení a provádění průběžné kontroly.

Rozšíření požadavků EUREPGAP i na masoo
Renata Šarjaková, 3. únor 2006
Rozšíření požadavků EUREPGAP i na masoo
Nizozemské supermarkety budou od 1. 1. 2007 nakupovat jen vepřové maso vyhovující kvalitativní normě EurepGap.

Využití DNA při stanovení kontaminace masa a masných výrobků
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Využití DNA při stanovení kontaminace masa a masných výrobků
Některé potravinářské společnosti v USA a Itálii používají DNA pro zjišťování patogenů v potravinách. Jedná se o revoluční rychlou a přesnou metodu specifickou pro jednotlivé mikroorganismy.

EFSA bude dále prověřovat bezpečnost semen CHia
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
EFSA bude dále prověřovat bezpečnost semen CHia
Irská společnost R Craig & Sons [M] Ltd. podala žádost o schválení celých semen Chia importovaných z Jižní Ameriky, resp. celozrnného mletého produktu ze semen Chia, jako nové potraviny pro použití ve funkci ingredience bohaté na n-3 mastné kyseliny při výrobě chleba. Evropský úřad pro bezpečnost potravin ale vyžaduje ještě další ověření bezpečnosti této ingredience.