Kombinace metod při konzervaci potravin
Renata Šarjaková, 11. květen 2006
Kombinace metod při konzervaci potravin
Zásadou při aplikaci tzv. bariérové teorie je působení na mikroorganismy z různých hledisek, čímž se využívá jejich postupného oslabování a také synergického účinku konzervačních zákroků.
 

Detektor cizích těles v potravinách
Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Detektor cizích těles v potravinách
Laserový třídicí systém s výkonem až 18 t/h detektuje cizí tělesa na základě analýzy strukturálních vlastností.

V souvislosti s ptačí chřipkou není třeba mít obav z vajec
Renata Šarjaková, 18. duben 2006
V souvislosti s ptačí chřipkou není třeba mít obav z vajec
 Všechna vejce, která se  uvádějí do oběhu, která lze koupit v obchodě, musí být podrobena veterinární kontrole, která garantuje, že jsou zdravotně nezávadná. 

Zoonózy, jejich faktory a antimikrobiální resistence
Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Zoonózy, jejich faktory a antimikrobiální resistence
První souhrnná zpráva EFSA o monitorování zoonóz (trendů a zdrojů) v EU-25 a v Norsku v roce 2004.

Zdravotní rizika z patulinu a nměkterých dalších mykotoxinů
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Zdravotní rizika z patulinu a nměkterých dalších mykotoxinů
Je upozorněno na rizika patulinu a dalších plísňových mykotoxinů na potravinách.

Zvýšený počet onemocnění z potravin v EU
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Zvýšený počet onemocnění z potravin v EU
Podle zprávy úřadu EFSA jde rostoucí výskyt onemocnění způsobených nebezpečnými bakteriemi a parazity na vrub nových členských států EU. Důvodem však může být rozdílná úroveň sledování v různých zemích.

EFSA schválil antimikrobiální opracování čerstvé drůbeže
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
EFSA schválil antimikrobiální opracování čerstvé drůbeže
Podle nejnovějšího vyjádření EFSA nepředstavuje opracování drůbežích kusů roztoky oxidu chloričitého, acidifikovaného chloritanu sodného, fosforečnanu trisodného nebo peroxikyselin za stanovených podmínek použití pro lidské zdraví žádné riziko.

Nelegální dovoz potravin přes Švýcarsko
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Nelegální dovoz potravin přes Švýcarsko
Nevyhovující kontrola byla zjištěna u živočišných potravin dovážených do EU přes Švýcarsko.

Řepkový olej s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Řepkový olej s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.

Olej z kukuřičných klíčků s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Olej z kukuřičných klíčků s vysokým podílem sterolů a tokoferolů
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.