Salmonelóza u lidí je velmi nepříjemné onemocnění, které může být v některých případech pro lidi i velmi nebezpečné. Bohužel se s ním stále poměrně často setkáváme. Jako nejčastější zdroj infekce se u lidí nejčastěji udávají potraviny živočišného původu a z nich především pak vejce a drůbeží maso.
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více
Po celém světě se šíří nepokoje, jejichž důvodem je v některých případech až trojnásobné zvýšení cen potravin za poslední dva roky.
V loňském roce bylo v EU na BSE vyšetřeno téměř 10 milionů zvířat, pozitivních testů bylo jen 175.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) minulý týden zakázala výrobu konzumního lihu a lihovin ve firmě Liho Blanice. Laboratorní analýzy totiž u několika vzorků z produkce této společnosti prokázaly nadlimitní množství nebezpečného metanolu.
Ústav zemědělské ekonomiky informací pořádá dne 9.10.2008 Seminář k normám potravinové
bezpečnosti – zpracování masa, mléka, ovoce a zeleniny určený zástupcům malých a středních
podniků.
Zdroj: Agroveb
Česká zemědělská a potravinářská inspekce zakázala vzhruba před dvěma týdny kvůli nálezu bakterie Listeria monocytogenes výrobu firmě Nové lahůdky Sixta (Ostrava-Kunčice) a Zemědělskému obchodnímu družstvu Ludmírov – výrobna studené kuchyně (Jesenec).
Otázky spojené se zpracováním drůbežího masa chlorovou vodou.
Senátní zemědělský výbor doporučil ke schválení novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích.
Bezpečnost potravin se stala jednou ze závažných priorit Evropské unie. Zabývá se jí samostatný úřad. Jeho závěry jsou důležitým podkladem pro jednání, rozhodování a legislativní činnost Evropské komise, parlamentu a rady.
Stanovisko EFSA varuje před rostoucím počtem listerióz a nabádá k větší opatrnosti při skladování chlazených potravin.






