SZPI odhalila další nevyhovující šarži kojenecké vody Horský pramen
František Mariánek, 15. březen 2010
SZPI odhalila další nevyhovující šarži kojenecké vody Horský pramen
Tisková zpráva SZPI ze dne 11.3.2010.
Laboratorní rozbory SZPI prokázaly, že i další šarže kojenecké vody Horský pramen nevyhověla požadavkům právních předpisů. Jedná se o šarži s datem minimální trvanlivosti do 29.7.2010, opět v pětilitrovém balení.

Zabíjačka podle pravidel
František Mariánek, 16. únor 2010
Zabíjačka podle pravidel
Právě v tomto ročním období nastává čas zabíjaček, je tedy dobré pohlédnout reálně na tuto v našich končinách tradiční praxi. Veterinární legislativa ji umožňuje, ale má to svá pravidla. Ta jsou prakticky léta stále stejná.

SVS ČR: Drůbeží maso je zdravotně nezávadné
František Mariánek, 9. únor 2010
SVS ČR: Drůbeží maso je zdravotně nezávadné
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 98124 ; Vydáno : 5.2. 2010 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 3.2.2010.
SVS ČR vyhodnotila cílenou kontrolní akci „Drůbež 2009“: „Drůbeží maso na trhu je zdravotně nezávadné“. Smutné by bylo, kdybychom zjistili opak, byť jen v několika málo případech.

Potravina nového typu
František Mariánek, 18. listopad 2009
Potravina nového typu
Extrakt z listů vojtěšky (Medicago sativa)
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 96238 ; Vydáno : 16.11. 2009 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN 
           www.agroporadenství.cz

Zkřížená reakce u kozího mléka
František Mariánek, 16. září 2009
Zkřížená reakce u kozího mléka
Pro osoby trpící alergií na kravské mléko nepředstavuje vhodnou alternativu kozí mléko, protože existuje riziko vzniku zkřížené reakce.  

Zpravodaj Bio-info
František Mariánek, 26. srpen 2009
Zpravodaj Bio-info

Info portál pro snadnější marketing biopotravin


Jen označená vejce jsou důvěryhodná
Renata Šarjaková, 21. červenec 2009
Jen označená vejce jsou důvěryhodná

Není to žádné šikanování, požadovat po prodejcích, aby nabízená vejce byla správně označována. Podle nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 musí být každé vejce označeno kódem producenta. Jen tak má zákazník jistotu, že vejce prošlo veterinární kontrolou a výrobce je konkrétní a i dosledovatelný.


Obavy z prasečí chřipky vedou k omezování dovozu vepřového masa
Renata Šarjaková, 5. květen 2009
Obavy z prasečí chřipky vedou k omezování dovozu vepřového masa

Nákaza se konzumací infikovaného vepřového masa nešíří.
Zdroj: vetweb.cz, 04.05.2009


Nařízení 41/2009/ES o složení a označování bezlepkových potravin
Renata Šarjaková, 29. leden 2009
Nařízení 41/2009/ES o složení a označování bezlepkových potravin
Bylo vydáno nařízení s podrobnými požadavky na výrobky vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které začne platit v celém Společenství od r. 2012.

Ne salmonelám!
Renata Šarjaková, 4. září 2008
Ne salmonelám!

Salmonelóza u lidí je velmi nepříjemné onemocnění, které může být v některých případech pro lidi i velmi nebezpečné. Bohužel se s ním stále poměrně často setkáváme. Jako nejčastější zdroj infekce se u lidí nejčastěji udávají potraviny živočišného původu a z nich především pak vejce a drůbeží maso.