Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinami

Aktualizace čínského katalogu standardů bezpečnosti potravin
Renata Šarjaková, 31. leden 2023
Aktualizace čínského katalogu standardů bezpečnosti potravin

Čínská Státní zdravotnická komise zveřejnila aktualizovaný katalog národních standardů bezpečnosti potravin, který nyní obsahuje celkem 1478 položek, o 23 více než v předchozí verzi.


Evropské a národní orgány chrání zdraví spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin již od roku 2002
Renata Šarjaková, 18. říjen 2022
Evropské a národní orgány chrání zdraví spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin již od roku 2002

Evropské a národní orgány chrání zdraví spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin již od roku 2002


Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
Renata Šarjaková, 30. září 2022
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.


Veterinární inspektoři své kontroly v létě soustředí na farmářské trhy
Renata Šarjaková, 23. červen 2022
Veterinární inspektoři své kontroly v létě soustředí na farmářské trhy

Veterinární inspektoři své kontroly v létě soustředí na farmářské trhy 


Se začátkem sezóny farmářských trhů startují také jejich kontroly
Renata Šarjaková, 5. duben 2022
Se začátkem sezóny farmářských trhů startují také jejich kontroly
Jako již tradičně startuje se začátkem jara v České republice také sezóna oblíbených farmářských trhů.

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030: posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy
Renata Šarjaková, 30. březen 2021
Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030: posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy

Čtyři hlavní cíle obsahuje Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, kterou vypracovala ministerstva zemědělství a zdravotnictví. Patří k nim zamezení rizik, která plynou z konzumace potravin, udržení a posílení kontroly bezpečnosti potravin, další vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy. Materiál dnes schválila vláda.


Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin
Renata Šarjaková, 17. srpen 2020
Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin

Podle WHO je COVID-19 primárně kapénkovou infekcí, která se šíří od nakaženého k dalším osobám. I přes experiment se nepodařilo prokázat, že by se virus šířil v jídle (dokáže se ale udržet na různých druzích povrchů).


Světový den bezpečnosti potravin
Renata Šarjaková, 8. červen 2020
Světový den bezpečnosti potravin

K dalšímu zvýšení bezpečnosti potravin a omezení světového nárůstu nemocí z potravin vyzývá druhý ročník Světového dne bezpečnosti potravin (World Food Safety Day – WFSD), který se slaví 7. června. Jeho letošním tématem je Bezpečnost potravin – záležitost každého z nás (Food safety, everyone´s business).


Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin
Renata Šarjaková, 21. duben 2020
Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin

Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).