- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
EFSA bude dále prověřovat bezpečnost semen CHia
Experti evropských institutů pro bezpečnost potravin požadují před zavedením semen Chia (semena rostliny Salvia hispanica L., z rodu Menta, bohatá na n-3 mastné kyseliny a s vysokou želírovací schopností) na evropský trh provedení dalších studií na ověření bezpečnosti tohoto produktu. Severoirská společnost R Craig & Sons [M] Ltd podala žádost o schválení celých semen Chia importovaných z Jižní Ameriky, resp. celozrnného mletého produktu ze semen Chia jako nové potraviny pro použití ve funkci ingredience při výrobě chleba. Společnost uvádí, že 5% obsah semen Chia v chlebu zabezpečí doporučovaný denní příjem n-3 mastných kyselin, a to v mnohem přijatelnější formě, než představují ryby nebo suplementy. Semena Chia mají rovněž vysoký obsah proteinu (21 %) a jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku, zinku a mědi. Velká Británie a další země EU ale mají k žádosti připomínky a požadují, aby Evropský úřad pro bezpečnost potravin provedl ještě další výzkum semen Chia vzhledem k tomu, že není zcela zodpovězena otázka alergenity semen Chia. K tomu, aby se mohla vyloučit přítomnost látek vykazujících antinutriční nebo toxické účinky, není dostatek přesvědčivých údajů. Bezpečnost semen Chia není tudíž možné z dostupných informací odpovědně zaručit. Historicky se semena Chia konzumovala v Jižní Americe a byla jednou ze základních plodin Aztéků v celém Mexiku a Guatemale. V Evropě se ale jako potravina téměř nepoužívala. Výzkum prováděný v Kanadě, kterého se zúčastnilo dvacet osob s diabetem 2. typu, ukázal, že suplement Chia výrazně snižuj systolický tlak a pozměňuje faktory koagulace. Více informací na adrese
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=63832-chia-omega-novel-foods
Zdroj info ÚZPI