- Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
EFSA bude dále prověřovat bezpečnost semen CHia
Experti evropských institutů pro bezpečnost potravin požadují před zavedením semen Chia (semena rostliny Salvia hispanica L., z rodu Menta, bohatá na n-3 mastné kyseliny a s vysokou želírovací schopností) na evropský trh provedení dalších studií na ověření bezpečnosti tohoto produktu. Severoirská společnost R Craig & Sons [M] Ltd podala žádost o schválení celých semen Chia importovaných z Jižní Ameriky, resp. celozrnného mletého produktu ze semen Chia jako nové potraviny pro použití ve funkci ingredience při výrobě chleba. Společnost uvádí, že 5% obsah semen Chia v chlebu zabezpečí doporučovaný denní příjem n-3 mastných kyselin, a to v mnohem přijatelnější formě, než představují ryby nebo suplementy. Semena Chia mají rovněž vysoký obsah proteinu (21 %) a jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku, zinku a mědi. Velká Británie a další země EU ale mají k žádosti připomínky a požadují, aby Evropský úřad pro bezpečnost potravin provedl ještě další výzkum semen Chia vzhledem k tomu, že není zcela zodpovězena otázka alergenity semen Chia. K tomu, aby se mohla vyloučit přítomnost látek vykazujících antinutriční nebo toxické účinky, není dostatek přesvědčivých údajů. Bezpečnost semen Chia není tudíž možné z dostupných informací odpovědně zaručit. Historicky se semena Chia konzumovala v Jižní Americe a byla jednou ze základních plodin Aztéků v celém Mexiku a Guatemale. V Evropě se ale jako potravina téměř nepoužívala. Výzkum prováděný v Kanadě, kterého se zúčastnilo dvacet osob s diabetem 2. typu, ukázal, že suplement Chia výrazně snižuj systolický tlak a pozměňuje faktory koagulace. Více informací na adrese
            
        
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=63832-chia-omega-novel-foods  
Zdroj info ÚZPI


  Vytiskni tuto stránku