Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více - 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více - 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více
Renata Šarjaková, 12. září 2007
Enzym společnosti DSM redukuje tvorbu akrylamidu v potravinách
Enzym společnosti DSM redukuje tvorbu akrylamidu v potravinách
Enzymový preparát PREVENT ASe redukuje tvorbu akrylamidu v pečených výrobcích o více než 90%.
Společnost DSM získala od FDA pro svůj nejnovější enzymový preparát PreventASe status GRAS. PreventASe je první enzym na trhu, který redukuje tvorbu akrylamidu v pečených výrobcích o více než 90 %, a výrazně tak snižuje jeho příjem s potravinami. Poprvé v Evropě bude preparát aplikován při výrobě německých vánočních sušenek (Speculatius), které budou uvedeny na trh během října. Obdobný preparát s názvem Acrylaway, rovněž se statem GRAS, vyvinula společnost Novozymes. Oba enzymy se řadí mezi asparaginázy, pocházejí ale z různých produkčních kmenů. Novozyme z Aspergillus oryzae a PreventASe z Aspergillus niger. Asparagináza konvertuje prekurzor akrylamidu, asparagin, na přírodně se vyskytující aminokyselinu – kyselinu asparagovou, čímž je znemožněna další chemická reakce asparaginu se sacharidy, při které dochází k tvorbě akrylamidu (Maillardova reakce). Nutriční charakteristiky příslušné pečené potraviny zůstávají zachovány stejně jako její chuť a zabarvení. Pro potravinářský průmysl jsou oba enzymové preparáty velkým přínosem. Kupříkladu společnost Frito-Lay a Procter & Gamble (P&G) hodlají v nejbližší době využívat oba enzymy, PreventASe i Acrylaway, v sortimentu svých snack výrobků. V Evropě, s výjimkou Dánska a Francie, prozatím nejsou tyto enzymy pro zpracovatelský průmysl schváleny.
Zdroj Ing. Olga Kopáčová