Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více
Renata Šarjaková, 10. září 2007
Olej zcela prostý trans-mastných kyselin
Olej zcela prostý trans-mastných kyselin
Společnost Dunkin´Brands vyvinula nový olej bez trans-tuků určený zejména pro výrobu koblih, croissantů, bagelů a muffinů.
Americká společnost Dunkin' Brands vyvinula nový olej určený pro výrobu pečiva bez trans-tuků, a to při zachování jejich původní jakosti, chuti a aromatu. Výzkumný a vývojový tým společnosti testoval 28 alternativních olejů, než nalezl produkt zcela prostý trans-mastných kyselin, který by byl vhodný pro celý sortiment výrobků, prodávaných v řetězci Dunkin' Donuts zahrnující koblihy, croissanty muffiny, bagely a další druhy pečiva. Vývoj a aplikace nového tuku je zčásti odezvou na současnou situaci potravinářského průmyslu, který by měl napomáhat řešení otázky vzrůstající obezity a orientování spotřebitelů na „zdravější výrobky“. Počátkem roku společnost FryTest.com, LLC provedla nezávislé testování tuků bez trans-mastných kyselin, které ukázalo, že trans-tuky jsou vhodné jak ke smažení, tak i jako funkční ingredience pro výrobu pečiva v náhradě za částečně hydrogenované tuky. Do konce října t.r. by všechny výrobky Dunkin' Donuts měly být zcela prosté trans-tuků.


Vytiskni tuto stránku