Odkazy
   - Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
Aktuality
   - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
	
   Renata Šarjaková, 30. srpen 2007
   
Akrylamid není karcinogenní 
 
   
	
   
Akrylamid není karcinogenní
Výsledky rozsáhlé americké studie prokázaly, že konzumace akrylamidu z fritovaných a smažených potravin nemá vliv na vznik rakoviny.
   Akrylamid v potravinách riziko vzniku rakoviny nezvyšuje. To jsou výsledky dosud nejrozsáhlejší studie, které se zúčastnilo více než 100 000 amerických žen a jejímž cílem bylo prověřit vliv fritovaných a smažených potravin na zdravotní stav. S výsledky studie seznámili odbornou veřejnost vědci na zasedání American Chemical Society v Bostonu.
Vedoucí studie profesorka Lorelei Mucci z Harvard School of Public Health v Bostonu označila za nepravděpodobné, že by množství akrylamidu přijatá v potravinách, konzumovaných v obvyklém množství, mohla vyvolat rakovinu prsu. Epidemioložka se svojí studijní skupinou již před časem vyloučila možnost vzniku rakoviny konečníku, tlustého střeva, močového měchýře a ledvin vlivem konzumace potravin kontaminovaných akrylamidem. V minulosti provedené pokusy na zvířatech vedly k odlišným výsledkům, protože zvířata byla krmena 1000 až 100 000krát vyššími dávkami akrylamidu, prohlásili vědci na tiskové konferenci. 
V nedávné minulosti vystupovali stále znovu a znovu samozvaní „odborníci“ – ochránci zdraví spotřebitelů – a varovali veřejnost před domnělým rizikem vzniku rakoviny. I jinak seriózně pracující televizní stanice přebíraly neprověřené informace, ačkoliv řada seriózních vědců možnost rizika vzniku rakoviny konzumací akrylamidu nepotvrdila. Výsledky studie dokonce doložily, že hladinu akrylamidu v krvi není možné ovlivnit akrylamidem přijatým v potravě. 
Zdroj: Ing. Dana Nehasilová
   Hodnocení
   => průměr 997


  Vytiskni tuto stránku