Odkazy
   - Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
Aktuality
   - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
	
   Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
   
EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
   
 
 
 
   
	
   
EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.
EAFS (European Association for Food Safety) neboli “the SAFE consortium”, je evropská síť středisek excelence působících v oblasti bezpečnosti potravin. Složení konsorcia SAFE je uvedeno v tabulce.
| 
 Organizace  | 
 Název organizace  | 
 www-adresa  | 
| 
 KVL  | 
 The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko  | 
 | 
| 
 VTT  | 
 Technical Research Centre of Finland  | 
|
| 
 INRA  | 
 French National Institute for Agricultural Research  | 
 | 
| 
 CFRI  | 
 Central Food Research Institute, Maďarsko  | 
 | 
| 
 TEAGASC  | 
 Irish Agriculture Food Development Authority  | 
 | 
| 
 ISPA  | 
 Institute of Sciences of Food Production, Itálie   | 
|
| 
 IRTA  | 
 Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries, Španělsko  | 
 | 
| 
 Agroscope  | 
 Federal Office for Agriculture, Švýcarsko  | 
|
| 
 TNO  | 
 Food and Nutrition Research, Nizozemí  | 
|
| 
 Wageningen UR  | 
 Wageningen University and Research Centre, Nizozemí  | 
 | 
| 
 MRC  | 
 Marmara Research Center, Turecko  | 
|
| 
 IFR  | 
 Institute of Food Research, V. Británie  | 
Uvedené konsorcium vzniklo za podpory Evropské komise, jako projekt 5. rámcového programu V&V v EU, v klíčové akci 1 “Food and Nutrition and Health”. 
SAFE konsorcium organizovalo sérii seminářů pod názvem “FOSARE” zaměřených na vědecké poznatky v oblasti bezpečnosti potravin. K dispozici jsou sborníky z následujících seminářů:
1. Nově se objevující patogeny, včetně hodnocení rizik a managementu rizika
2. Potravinová alergie a intolerance, včetně nových metod pro predikci alergenity
3. Nové technologie balení: nové materiály, “aktivní” a “inteligentní” obaly; bezpečnost a účinnost
4. Potraviny nového typu – technologie konzervace: např. ultra vysoký tlak, vysokointenzivní světlo, pulzní elektrické pole, ozařování, technologie plazmy; posuzování bezpečnosti; legislativa a přijatelnost pro spotřebitele
5. Kontaminanty a zemědělské praktiky: mykotoxiny; chemické kontaminanty; mikroorganismy
6. Recyklace vedlejších produktů z potravinářského průmyslu: včetně recyklace odpadních produktů v živočišných krmivech a důsledky pro všeobecné zdraví; bezpečnost recyklovaných materiálů u potravinářských obalů
Konsorcium SAFE organizovalo první mezinárodní kongres o bezpečnosti potravin na téma “Výživa a bezpečnost potravin: vyhodnocování rizik a prospěchu”. Kongres se uskutečnil v Budapešti ve dnech 11.–14. června 2006. Vedle společné části probíhal kongres v několika paralelních sekcích zaměřených na:
* funkční potraviny (probiotika),
* přírodní a chemické kontaminanty (EU projekt CASCADE),
* fytoestrogeny,
* výroba potravin,
* potraviny nového typu a GMO (koexistence, vysledovatelnost),
* trans- a konjugované mastné kyseliny,
* záležitosti spotřebitelů,
* mezinárodní spolupráce v oblasti bezpečnost potravin (ILSI, SafeFoodERA, ETP Potraviny pro život).  
   Hodnocení
   => průměr 1122


  Vytiskni tuto stránku