- Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
Zdravotní rizika z patulinu a nměkterých dalších mykotoxinů
  Zdravotní rizika plnoucí z přítomnosti plísní jsou značná, ale také zrádná, protože 
karcinogenní mykotoxiny vyvolávají nádorová onemocnění až po delší době. Schopnost tvorby mykotoxinů záleží nejen na druhu plísně, ale i na podmínkách jejího růstu..Vedle rizik zhoubných nádorů mohou plísňové mykotoxiny vyvolat i srdeční onemocnění (patulin) a výrazně potlačovat imunitu.  Plísňové jedy snadno pronikají do potravinového substrátu, a to  i přes barieru papírového obalu. Zvláštní pozornost je věnována mykotoxinu patulinu, který produkuje řada plísní rodu Penicillium a Aspergillus. Nejčastěji se vyskytuje v nesprávně uskladněném ovoci, zejména na jablkách. Má karcinogenní a teratogenní účinky (defekty plodu), 
může postihnout mozek a periferní nervy, plíce, játra i ledviny. Na druhé straně se snadno  ničí varem. Z dalších mykotoxinů se zmíňuje kyselina cyklopiazonová, kterou mohou produkovat i některé zvrhlé kmeny kulturních plísní ze sýrů Camembert, anebo PR-toxin ze sýrů typu Niva. Rizikové jsou i fusariové mykotoxiny.
Hrubý, S.: Zdravotní rizika z patulinu a některých dalších mykotoxinů. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 10 - 11
Zdroj info UZPI


  Vytiskni tuto stránku