- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více - 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více - 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více
Zdravotní rizika z patulinu a nměkterých dalších mykotoxinů
Zdravotní rizika plnoucí z přítomnosti plísní jsou značná, ale také zrádná, protože
karcinogenní mykotoxiny vyvolávají nádorová onemocnění až po delší době. Schopnost tvorby mykotoxinů záleží nejen na druhu plísně, ale i na podmínkách jejího růstu..Vedle rizik zhoubných nádorů mohou plísňové mykotoxiny vyvolat i srdeční onemocnění (patulin) a výrazně potlačovat imunitu. Plísňové jedy snadno pronikají do potravinového substrátu, a to i přes barieru papírového obalu. Zvláštní pozornost je věnována mykotoxinu patulinu, který produkuje řada plísní rodu Penicillium a Aspergillus. Nejčastěji se vyskytuje v nesprávně uskladněném ovoci, zejména na jablkách. Má karcinogenní a teratogenní účinky (defekty plodu),
může postihnout mozek a periferní nervy, plíce, játra i ledviny. Na druhé straně se snadno ničí varem. Z dalších mykotoxinů se zmíňuje kyselina cyklopiazonová, kterou mohou produkovat i některé zvrhlé kmeny kulturních plísní ze sýrů Camembert, anebo PR-toxin ze sýrů typu Niva. Rizikové jsou i fusariové mykotoxiny.
Hrubý, S.: Zdravotní rizika z patulinu a některých dalších mykotoxinů. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 10 - 11
Zdroj info UZPI