- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 10.12. 2010.
Každý živočich má svůj život nějak omezený, leč ne každý sejde násilnou smrtí, jako je tomu u hospodářských zvířat. Zde však nelze používat lidských měřítek, či lidského uvažování. Hospodářská zvířata, a tedy i kapr, jsou chována pro užitek, a to trvalejší nebo okamžitý. Trvalejším užitkem je například produkce mléka, vajec, medu, okamžitým pak třeba maso na talíř strávníkův.
Možnost pochutnat si na mase je „vykoupena“ smrtí zvířete, a její způsob určovaly v historii nejprve náboženské předpisy, posléze pak světské zákony, jako je například zákon na ochranu zvířat proti týrání nebo vyhláška č. 289/2007. Podle těchto zákonných úprav se smí zvířata chovat, porážet a i prodávat.
Pohovoříme-li například o vánočních kaprech a o jejich sezónním prodeji, tak tyto podmínky řeší podrobně § 6 – 8 vyhlášky 289/2007. Například k prodeji živých ryb je třeba doklad o tom, kde byly posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo určené k sezónnímu prodeji živých ryb musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.
To znamená, že takové prodejní místo musí být umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace a aby nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s rybami, vybaveno prodejním pultem s omyvatelnou, dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní deskou a dostatečně velkými káděmi na uchovávání živých ryb.
Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).
Z uvedeného je vidět, že zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a že je dobré její život i bezživotí svěřit do ruky odborníkům. Nejlépe je si kapra nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování….
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.


Vytiskni tuto stránku