- Agrární komora
 - Agroweb
 - Agris
 - Asociace soukr. zemědělství
 - Agronavigátor - ÚZEI
 - Moravskoslezský kraj
 - Min. zemědělství
 - Min. pro místní rozvoj
 - Min. životního prostředí
 - Státní zem. interv. fond
 - Český statistický úřad
 - Sbírka zákonů
 - Obchodní rejstřík
 - Portál veřejné správy
 - Vláda ČR
 - Evropská unie
 - Státní správa
 - Poradci MZe
 - Krajská informační střediska
 - Infovenkov
 
- 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více 
Informall: databáze potravinových alergenů
Evropská komise financuje prostřednictvím 5. rámcového programu výzkumný projekt pod názvem “Informall – komunikace o potravinových alergiích: informace pro spotřebitele, regulační orgány a průmysl”. Cílem uvedeného projektu je poskytovat spolehlivé informace různým skupinám – běžným spotřebitelům, agro-potravinářskému průmyslu (primárním producentům, zpracovatelům a obchodníkům), spotřebitelům–alergikům, zdravotníkůma regulátorovým orgánům, které se zabývají hodnocením bezpečnosti potravin nového typu z hlediska jejich možného vlivu na alergie.
Řešení projektu probíhá v šesti pracovních týmech, koordinátorem projektu je Institute of Food Research (IFR; Velká Británie). Na projektu spolupracuje celkem 41 organizací ze 17 zemí.
V rámci projektu se vytváří databáze INFORMALL, která má poskytovat důvěryhodné informace o alergenních potravinářských materiálech rostlinného i živočišného původu. V první fázi projektu byly zpřístupněny online informace o potravinách rostlinného původu. V prosinci 2005 byla spuštěna verze 2 této databáze, která zahrnuje i potraviny živočišného původu. Více informací o databázi Informall je k dispozici na stránkách IFR.
V době spuštění Informall (leden 2005) databáze obsahovala informace o 62 potravinách rostlinného původu a 124 alergenech. V prosinci 2005 přibyly informace o 10 potravinách živočišného původu. Na konci roku 2005 tak databáze obsahovala informace o 72 potravinách a 149 alergenech. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou vedle řady dalších údajů o uvedeny výsledky z klinických studií a dále biochemické údaje o alergenech obsažených v příslušné potravině.
 
Přístup do databáze Informall.
www.informall.eu.com/ Zdroj info ÚZPI


  Vytiskni tuto stránku