- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Vliv předběžného ošetření jablek před sušením na kvalitu konečného výrobku
Při použití osmotického předsušení roztokem sacharózy byla jablka po usušení šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.
Kvalita (chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti) a s ní související využitelnost sušeného ovoce závisí nejen na způsobu sušení, ale i na předběžném ošetření. Cílem studie prováděné ve výzkumných pracovištích ve Vídni bylo posoudit účinek předběžného ošetření kostek jablek před konvekčním nebo sublimačním sušením. Byly použity tři způsoby předběžné úpravy:
- impregnace roztokem hydrogensiřičitanu draselného (0,2 %) za vakua,
- impregnace roztokem kyseliny citronové (0,5 – 1,5 %) za vakua,
- osmotické předsušení roztokem sacharózy (55-65 %).
Byla porovnávána jablka odrůd Granny Smith a Gala. Účinky byly hodnoceny na základě měření sušiny, hodnoty aw, textury, barvy a obsahu cukru. Dále byla u vybraných vzorků zpracována adsorpční izotherma a proveden test senzorické přijatelnosti. Použití kyseliny citronové v kombinaci s konvekčním sušením nezabránilo hnědnutí. Senzoricky byly nejlépe hodnoceny jablka Granny Smith ošetřená kyselinou citronovou a sušená sublimačně. Dobře dopadla i osmoticky ošetřená jablka, která byla šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.
Ernährung, 35, 2011, č. 7/8, s. 296-307