- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Vliv předběžného ošetření jablek před sušením na kvalitu konečného výrobku
Při použití osmotického předsušení roztokem sacharózy byla jablka po usušení šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.
Kvalita (chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti) a s ní související využitelnost sušeného ovoce závisí nejen na způsobu sušení, ale i na předběžném ošetření. Cílem studie prováděné ve výzkumných pracovištích ve Vídni bylo posoudit účinek předběžného ošetření kostek jablek před konvekčním nebo sublimačním sušením. Byly použity tři způsoby předběžné úpravy:
- impregnace roztokem hydrogensiřičitanu draselného (0,2 %) za vakua,
- impregnace roztokem kyseliny citronové (0,5 – 1,5 %) za vakua,
- osmotické předsušení roztokem sacharózy (55-65 %).
Byla porovnávána jablka odrůd Granny Smith a Gala. Účinky byly hodnoceny na základě měření sušiny, hodnoty aw, textury, barvy a obsahu cukru. Dále byla u vybraných vzorků zpracována adsorpční izotherma a proveden test senzorické přijatelnosti. Použití kyseliny citronové v kombinaci s konvekčním sušením nezabránilo hnědnutí. Senzoricky byly nejlépe hodnoceny jablka Granny Smith ošetřená kyselinou citronovou a sušená sublimačně. Dobře dopadla i osmoticky ošetřená jablka, která byla šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.
Ernährung, 35, 2011, č. 7/8, s. 296-307