- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Je čokoláda zdravější než ovoce?
Výzkumníci z Hershey Center for Health and Nutrition porovnávali antioxidační kapacitu hořké čokolády a sušených ovocných šťáv (granátové jablko, borůvky, brusinky). U hořké čokolády (60 % kakaa) a kakaových bobů byla stanovena vyšší antioxidační kapacita a vyšší obsah flavanolů. Z hlediska celkového spektra antioxidačních složek vítězí nad kakaovými boby jen prášek z granátových jablek. Podle těchto výsledků by kakaová semena měla být zařazena mezi „superfruits“ a hořká čokoláda mezi „superfoods“.
Uvedená zjištění se netýkají mléčné čokolády nebo směsí na přípravu horké čokolády a omezují se jen na porovnání práškových výrobků.
Analýzy jsou v souladu s již známým faktem, že čokoláda chrání před kardiovaskulárními chorobami. Je však třeba zdůraznit, že stačí zkonzumovat kousíček, ne celou tabulku. Naopak rizikový je obsah cukru a tuků v čokoládě.
Confectionery Production, 77, 2011, č. 1, s. 6
Článek : 110191 ; Vydáno : 2.5. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková